FMI a aprobat evaluarea acordului cu Romania si va acorda a saptea transa, de circa 900 milioane euro
Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul BNR.
Informatia privind aprobarea transei a fost confirmata pentru Mediafax de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
Tot luna aceasta, pe 20 ianuarie, si Banca Mondiala (BM) va supune aprobarii acordarea unui imprumut de 300 milioane euro pentru Romania, imprumut amanat inca de la inceputul anului trecut, din cauza neindeplinirii conditiilor din acord.
Acum, autoritatile de la Bucuresti se declara optimiste atat in ceea ce priveste transa de la FMI, cat si referitor la imprumutul de la BM.
Dupa o runda de discutii la Guvern, intre premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Gheorghe Ialomitianu, surse oficiale, citate de Mediafax, spuneau ca deficitul bugetar preliminar pe 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI.
Evaluarea periodica a acordului cu FMI trebuia sa aiba loc in decembrie, insa a fost amanata din cauza intarzierilor in adoptarea bugetului pe 2011, a legii pensiilor si salariilor.
Banca Mondiala ne da 300 de milioane de euro
Pe de alta parte, Consiliul Bancii Mondiale va supune aprobarii, pe 20 ianuarie, acordarea unui imprumut de 300 milioane euro pentru Romania, potrivit economistului-sef al biroului local al BM, Catalin Pauna.
"Valoarea celui de-al doilea imprumut pentru politici de dezvoltare este de 300 de milioane de euro, iar principalele masuri agreate pentru aprobarea acestuia sunt legate de adoptarea legii pensiilor, progresul privind legea salarizarii unice si reforme pe zona de asistenta sociala, pe zona procesului bugetar - introducerea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu -, si in sectorul financiar - de exemplu independenta reglementatorilor", a declarat Pauna, citat de Mediafax.
Initial, al doilea imprumut de la BM era programat pentru prima parte a anului trecut, dar masurile agreate pentru aprobarea acestei finantari nu au fost indeplinite, ceea ce a dus la mai multe amanari ale programarii aprobarii in board a imprumutului.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro.
Pachetul de asistenta financiara include si trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare in valoare totala de un miliard de euro din partea BM, atasate unui pachet de reforme in domeniul sectorului public, inclusiv educatie si sanatate, reforme in domeniul protectiei sociale si sectorului financiar.
Romania a primit, in luna octombrie 2009, primul imprumut pentru politici de dezvoltare, in valoare de 300 milioane euro, cu o scadenta de 14 ani si perioada de gratie de 13 ani si jumatate.
Pauna a mentionat ca acordarea celui de-al treilea imprumut de la BM, in valoare de 400 de milioane de euro, depinde de indeplinirea mai multor masuri convenite, printre care introducerea coplatii in sistemul de sanatate.
Cele trei imprumuturi pentru politici de dezvoltare sunt virate in contul Ministerului Finantelor Publice.
Pe acelasi subiect: