"Noi vom propune in mod categoric Fondului ca angajamentele noastre sa vizeze trei paliere fundamentale. Primul si cel mai important: consolidarea fiscala a Romaniei. Si avem motive sa constatam progresul: s-a redus mult deficitul de cont curent, am reusit sa stabilizam deficitul bugetar, deci consolidarea fiscala este un element esential. A doua linie pe care o vom propune in acordul cu Fondul este legata de continuarea reformelor structurale si a modernizarii statului, acolo unde avem ca prioritate modernizarea legislatiei muncii", a declarat Traian Basescu, citat de Mediafax.

Seful statului a facut aceste precizari intrebat despre intalnirea de lucru, din cursul zilei de joi, de la sediul BNR, la care a participat alaturi de premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Acum se apropie un eveniment important: noul acord cu FMI, incheierea cu succes a actualului acord si semnarea unui nou acord cu Fondul. Obiectivul principal este sa ne stabilim pozitia comuna si unitara a tuturor institutiilor statului, in vederea negocierii acordului de precautie pe care dorim sa il realizam cu Fondul, Banca Mondiala si UE", a mai aratat seful statului.

In cursul intalnirii de joi dintre presedinte, premier, ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, a fost analizat stadiul derularii acordurilor de finantare externa incheiate cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an, banii urmand a fi accesati doar in caz de urgenta.

Prin acordul de imprumut pe care Romania il deruleaza in prezent cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, suma imprumutata a fost de 20 de miliarde de euro.