O astfel de tranzactie ar avea acordul guvernului de la Atena si cel al Bancii Greciei, scrie To Vima, potrivit New York Times.

EFG Eurobank detine in Romania Bancpost, iar NBG este prezenta prin Banca Romaneasca.

Alta varianta luata in calcul, scrie publicatia elena, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank si Hellenic Postbank, o institutie de credit mai mica, detinuta de stat. Autoritatile elene au decis in august ca Hellenic Postbank nu este viabila.

Bancile elene se afla sub presiune pentru consolidare, astfel incat sa poata rezista mai bine crizei, care le-a lasat dependente de lichiditati de la banca centrala, intrucat accesul la pietele interbancare si Banca Centrala Europeana ramane blocat.

La inceputul saptamanii, grupul francez Credit Agricole a anuntat ca deruleaza negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea subsidiarei Emporiki Grecia la pretul simbolic de 1 euro. Societe Generale a informat, de asemenea, ca se afla in negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vanzarea diviziei Geniki din Grecia.

Potrivit unor surse citate de Kathimerini in septembrie, NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit, insa contactele au incetat inaintea alegerilor parlamentare anticipate de la inceputul lunii mai.

Printre modificarile inrgistrate de peisajul bancar elen intre timp se afla si preluarea activelor viabile ale ATEbank de catre Piraeus.

EFG Eurobank si Alpha Bank au vrut, anul trecut, sa formeze cea mai mare banca elena printr-un schimb de actiuni. Scopul fuziunii era de a rezista mai bine crizei financiare, care a condus la cresterea portofoliilor de credite neperformante si la declinul depozitelor.

Acordul de fuziune a cazut insa dupa ce a devenit clar ca restructurarea datoriei statului elen, prin care au fost sterese obligatii de circa 100 de miliarde de euro, urma sa afecteze grav cele doua banci, dar mult mai puternic EFG, institutie de credit cu o expunere mai mare pe obligatiuni ale guvernului. Actionarii Alpha Bank au decis in luna mai sa renunte la fuziunea cu EFG Eurobank.