Banca Spaniei a anuntat, astazi, ca imprumuturile nete ale institutiilor de credit din Spania au urcat de la 337,2 miliarde de euro in iunie la 375,5 miliarde de euro in iulie, a zecea luna de crestere, noteaza Mediafax.

Depozitele constituite prin facilitatea marginala de depozit a BCE au coborat cu aproape un miliard de euro, la 26,6 miliarde de euro. Imprumuturile brute, care nu iau in calcul depozitele, au avansat de la 365 miliarde de euro in iunie la 402,2 miliarde de euro in iulie. Suma reprezinta circa 33% din totalul imprumuturilor brute ale tuturor institutiilor de credit din zona euro, de 1.237 miliarde de euro in iulie.

In ultimul an, bancile din Spania au devenit tot mai dependente de finantare de la BCE, intrucat investitorii din sectorul privat au incercat sa-si reduca expunerea fata de bancile din sudul Europei.

Statele din zona euro au anuntat in iunie un pachet de ajutor financiar de pana la 100 de miliarde de euro destinat consolidarii bancilor spaniole, puternic afectate de prabusirea sectorului imobiliar al tarii.