BCE devine din 2014 autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro
Banca Centrala Europeana (BCE) va deveni incepand cu 1 ianuarie 2014 autoritatea suprema de supraveghere a bancilor din zona euro, potrivit unui proiect ce va trebui semnat de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Uniunea Europeana va prezenta miercuri proiectul legislativ privind supravegherea bancilor din zona euro.
Surse oficiale europene au declarat pentru Bloomberg ca BCE va deveni autoritatea de top pentru toate bancile din zona euro, agentiile nationale de profil urmand sa aplice directivele institutiei si legislatia UE, sa se ocupe de "supravegherea de zi cu zi" si sa pastreze prerogativele privind protectia consumatorilor.
Potrivit propunerilor, BCE va putea impune sanctiuni, inclusiv amenzi, bancilor care refuza sa aplice deciziile institutiei. Agentii BCE vor putea efectua inspectii la sediile bancilor.
BCE va putea acorda sau retrage licente bancare in cele 17 state ale zonei euro si va avea ultimul cuvant de spus in privinta cerintelor de adecvare a capitalului, scrie Mediafax.
Autoritatea de la Frankfurt va putea cere oricarei banci din zona euro sa deruleze teste de stres interne si va putea lua masuri de "interventie rapida" in cazul institutiilor de credit care risca dificultati financiare, potrivit surselor citate.
Autoritatile nationale vor fi responsabile de implementarea deciziilor BCE si de "munca de zi cu zi" presupusa de supravegherea bancilor. Chestiunile de protectia consumatorilor vor ramane la latitudinea bancilor nationale.
BCE va fi supravegheata de Parlamentul European si va prezenta rapoarte anuale de activitate atat PE, cat si ministrilor de Finante.
Proiectul presupune, totodata, ca BCE sa-si coordoneze strategia privind zona euro cu Autoritatea Bancara Europeana (ABE), cu sediul la Londra. ABE este responsabila pentru reglementarea financiara la nivelul celor 27 de state membre UE, astfel ca Marea Britanie a insistat pentru modificarea regulilor de functionare a agentiei pentru a preveni o situatie in care zona euro ar deveni vocea dominanta in conducerea institutiei.
ABE va putea desemna comisii independente care sa judece eventualele dispute dintre diverse autoritati de reglementare bancara si financiara din UE, iar pentru aprobarea oricarei decizii va fi nevoie de o majoritate formata din membri ai zonei euro si state non-euro.
O sursa oficiala apropiata Trezoreriei Marii Britanii a afirmat ca Londra se va asigura ca noua legislatie privind supravegherea bancara nu va dauna pietei comune a UE.
Proiectul legsislativ vizeaza intrarea in functiune a noului sistem din 1 ianuarie 2014. "Partea buna a acestei propuneri este ca pune ceva distanta intre politie si gangsteri. Cel putin initial, nu va exista acea familiaritate intre banci si autoritatea de reglementare care a incurajat pana acum autoritatile sa mai inchida ochii la nereguli", a declarat pentru Bloomberg Philippe Lamberts, membru al Parlamentului European.
Liderii UE au decis in iunie sa urmeze directia unei institutii unice de supraveghere bancara in zona euro, pentru a putea apoi sa permita bancilor acces direct la fondurile de urgenta ale blocului monetar. De la criza financiara din 2008, bancile europene au primit, din bani publici, injectii de capital, garantii si alte forme de sprijin in valoare totala de 4.500 miliarde euro, accentuand presiunile din zona finantelor publice care au fortat Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Cipru sa ceara ajutor financiar extern, noteaza Bloomberg.
"Criza euro evolueaza in jurul BCE. Aceasta institutie a ajuns sa fie considerata singura capabila sa rezolve criza. Totodata, exista riscul ca toate aceste noi sarcini sa sufoce BCE", a afirmat Carsten Brzeski, senior economist la ING Group Bruxelles.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca autoritatile nationale ar trebui sa continue sa joace un rol important chiar si dupa implementarea noului sistem de supraveghere. BCE ar trebui sa se concentreze pe supravegherea directa a bancilor care ameninta stabilitatea sistemului financiar, iar alte sarcini mai putin urgente ar trebui delegate catre autoritatile nationale, a spus oficialul german.
Presedintele BCE, Mario Draghi, si Comisia Europeana vad noul sistem de supravethere ca prim pas in separarea de bugetele nationale a responsabilitatii interventiei in sprijinul bancilor aflate in dificultate.
Viziunea pe termen lung a liderilor UE presupune si garantii comune ale depozitelor bancare la nivelul zonei euro si fonduri comune de stabilizare a bancilor cu probleme.
Pe acelasi subiect: