Cele 127 de milioane de lire pierdute in cateva saptamani de catre banca de investitii se “datoreaza” traderului Jerome Kerviel. Actiunile lui Kervel au dus la o o paguba estimata la 4 miliarde de euro, iar reputatia institutiei de credit a suferit enorm din aceasta cauza.

“Gaura” financiara de 182 de milioane de lire, ramasa nedescoperita in 2007, a dus la numeroase procese, dar si la lichidarea subsidiarei elvetiene in care a avut loc frauda. Societe Generale nu a facut referire la niciuna dintre problemele mentionate mai sus, in rapoartele financiare publicate in acea perioada.

Presupusa frauda a avut loc in decembrie 2007, in in subsidiara RosBank a Rosbank Elvetia, sucursala elvetiana Societe Generala din Rusia.

Pierderea este detaliata in raportul anual din 2007, in care este descrisa ca fiind vorba despre „o frauda”. In update-ul din 2008, Rosbank ofera mai multe informatii, printre care si faptul ca situatia a fost remediata printr-o injectare in valoare de 174,7 milioane de lire sterline, suma provenita din fondurile actionarilor.

In decembrie 2007, cand frauda a avut loc, Societe Generale detinea 20% din actionariatul Rosbank, cu posibilitatea de a-si creste participatia la 50%. Pana ca injectarea fondurilor sa aiba loc, Societe Generale si-a crescut numarul de actiuni pana la 50%. Achizitia a fost evaluata la 2,3 miliarde de dolari (aproximativ 1,5 miliarde de lire sterline).

Potrivit cotidianului britanic, Rosbank a fost conectata la problemele tranzactiilor ale grupului industrial iranian Safa. In ciuda multiplelor procese, Rosbank nu a reusit sa demonstreze raspunderea companiei Safa ori a proprietarului Mohammad Rostami Safa.

Societe Generale a refuzat la momentul respectiv sa comenteze despre pierderea suferita ori despre pretinsa frauda. Problema acestei „gauri” financiare a fost adusa din nou in discutie, duminica, in Tribunalul din Londra. Un caz in care se vorbeste despre o frauda impotriva companiei Alphasteel de catre unul din partenerii lui Rostami Safa, Shahram Shirkhani, a fost solutionata weekendul trecut.

Alphasteel s-a prabusit din punct de vedere financiar in 2007, odata cu demisionarea a 400 de angajati. Esecul Alphasteel a facut parte din problemele uriase ale grupului Safa, care au dus la pierderea masiva din Rosbank, noteaza The Telegraph.

Citeste si:

Riscul fiscal al Romaniei. Cum ne vede UE in comparatie cu Grecia si ce tara sta cel mai bine la acest capitol

Omul pe care Steve Jobs l-a divinizat. Cine l-a inspirat sa devina "Michelangelo al erei digitale"