Se redeschide dosarul FNI. Popa ofera procurorilor noi dovezi. Vintu, suspectat de spalare de bani si de fraudarea Fondului. VIDEO
Vin vremuri grele pentru Sorin Ovidiu Vintu. Procurorul Generalal Romaniei a decis sa redeschida toate dosarele in care fostul sef al Gelsor a fost cercetat pentru posibila fraudare a Fondului National de Investitii, dar si a Bancii Agricole, a celei de Investitii si Dezvoltare si a Bancii Romane de Scont. In urma cu mai bine de cinci ani, Vintu scapase basma curata in urma acestor anchete, insa dupa reaudierea fugarului Nicolae Popa, procurorii au pus mana pe noi dovezi impotriva omului de afaceri.
Nicolae Popa, condamnat in lipsa la 15 ani de detentie pentru prabusirea Fondului National de Investitii, a solicitat autoritatilor romane, dupa ce a fost extradat din Indonezia, redeschiderea cazului FNI.
"La propunerea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, in considerarea dosarelor aflate pe rolul acesteia, in care se efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de spalare de bani de catre Sorin Ovidiu Vintu, precum si a solicitarii de redeschidere a dosarului Fondului National de Investitii formulate de condamnatul Nicolae Popa, inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti, au fost analizate cauzele solutionate anterior de Ministerul Public, avand ca obiect fraudarea FNI sau infractiuni de spalare de bani presupus a fi comise de Vintu.”
Pe langa dosarul privind prabusirea FNI, vor fi redeschise si dosarele privind Banca Agricola, Banca de Investitii si Dezvoltare si falimentul Bancii Romane de Scont.
Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat ca parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase incalcari ale normelor de procedura, dispozitii repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate si solutii atipice pentru practica organelor judiciare.
Punctul de convergenta al cauzelor de mai sus consta in aceea ca activitatile au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului Gelsor, controlat, direct sau prin persoane interpuse, de Vintu, spune Ministerul Public.
Intre altele, mai spune Ministerul Public, expertizele realizate nu au reliefat beneficiarii finali ai sumelor de bani obtinute si modul de directionare a acestora, desi acest aspect era de esenta aflarii adevarului.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: