Directia de Investigare a Actiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) spune ca, sub coordonarea liderilor gruparii, invinuitii achizitionau cereale de la producatori primari, platind in numerar si utilizand borderouri de achizitie falsificate.

Cerealele erau transportate, folosindu-se documente fictive de insotire a marfii, si livrate catre bazele mari de achizitie, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre invinuiti, iar sumele de bani reprezentand pretul cerealelor erau directionate in conturile societatilor comerciale, de unde erau ridicate imediat, in numerar, de catre membrii gruparii.

In acest scop au fost infiintate peste 30 de societati comerciale, care erau folosite o perioada limitata de timp, acumuland datorii semnificative catre bugetul de stat, constand in TVA si impozit pe profit, dupa care activitatea comerciala a firmelor inceta, consecinta directa fiind eludarea platii taxelor si impozitelor aferente.

O alta modalitate de actiune a invinuitilor a constat in racolarea de noi membri, in principal cetateni din Republica Moldova si determinarea acestora sa semneze documentele de infiintare sau preluare a unor firme tip ,,fantoma”, societati utilizate de catre membrii gruparii in derularea activitatilor infractionale.

Dupa o perioada scurta de activitate comerciala, fara plata taxelor aferente activitatii desfasurate, se efectua schimbarea fictiva a sediului social si era distrusa evidenta contabila, in scopul impiedicarii controlului fiscal si stabilirii obligatiilor de plata catre bugetul de stat.

Prejudiciul cauzat este estimat pana la acest moment la peste 500.000 de euro.

Citeste si:

Basescu spune ca nu va renunta la eliminarea prezumtiei dobandirii ilicite a averii din Constitutie

Tinerii, dornici sa fie patroni pe banii statului. "In iulie se vor termina fondurile programului adresat micilor intreprinzatori"

Reorganizarea administrativ-teritoriala ar duce la o economie anuala de peste 100 mil. euro, sustine seful statului