Declaratia vine in contextul in care Moody's a redus vineri ratingurile a opt banci grecesti, dupa de, miercuri, retrogradase ratingul de tara si anuntase ca exista riscul ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.

"Subsidiarele bancilor elene sunt lichide si bine capitalizate", a afirmat Franks intr-un interviu acordat Bloomberg.

In Romania sunt prezente mai multe banci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost si National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, in timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank activeaza sub brand propriu.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Greciei de la "B1" la "Caa1" si a anuntat ca exista sanse de 50% ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.

ATEbank a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca vrea sa vanda participatia majoritara pe care o detine la ATEbank Romania, masura care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementarilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.

Banca elena controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii.

Agentia de evaluare financiara Moody's a redus vineri ratingurile a opt banci grecesti, sase dintre acestea fiind prezente si pe piata romaneasca, respective National Bank of Greece (Banca Romaneasca), EFG Eurobank Ergasias (Bancpost), Alpha Bank (Alpha Bank Romania) si Piraeus Bank (Piraeus Bank Romania).