Inspectorii Uniunii Europene, ai Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) urmeaza sa incheie in urmatoarele zile o analiza a progreselor Greciei in ceea ce priveste respectarea conditiilor unui program de asistenta financiara in valoare de 110 miliarde de euro.

UE va formula apoi un plan pentru a ajuta in continuare Grecia, care ramane exclusa de pe pietele financiare chiar si la un an dupa ce a primit pachetul de asistenta financiara.

"Asteptam verdictul final. Pozitia inspectorilor va determina partial pozitia noastra, asa ca este prea devreme. Vom incerca sa rezolvam problema Greciei pana la sfarsitul lui iunie", a spus Juncker, dupa ce s-a intalnit la Paris cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Potrivit termenilor pachetului de sprijin convenit anul trecut, Grecia trebuia sa revina pe pietele financiare in 2012 si sa vanda obligatiuni in valore de 30 de miliarde de euro. Intrucat randamentul cerut pentru obligatiunile pe zece ani ale statului elen a ajuns la 16,4%, de peste doua ori mai mult decat in urma cu un an, UE sustine ca grecii ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a acoperi necesarul de finantare.

FMI a amenintat ca va opri propria contributie la imprumuturile pentru statul elen, pana cand UE va explica cum se va finanta Grecia.

UE si BCE raman divizate referitor la modul cum ar trebui ajutat statul elen, unii lideri europeni cerand noi imprumuturi si o "reprofilare" a datoriei, constand in a-i convinge pe detinatorii de obligatiuni sa accepte voluntar o extindere a maturitatilor.

"Problema implicarii sectorului privat va fi analizata cu toata atentia necesara", a spus Juncker. Reprezentanti ai ministrilor de Finante din statele europene urmeaza sa discute situatia Greciei la o reuniune programata pentru miercuri.

Oficiali ai BCE au afirmat ca o "reprofilare" a datoriilor este echivalenta cu intrarea in incapacitate de plata si va determina institutia sa nu mai accepte obligatiuni ale statului elen ca garantii prin programul de imprumuturi de urgenta, ceea ce ar distruge sistemul bancar elen, cel mai mare investitor in obligatiuni emise de Grecia.

Grecia trebuie sa renunte la suveranitate

Uniunea Europeana pregateste un al doilea pachet de finantare de urgenta pentru Grecia in cursa pentru evitarea intrarii unui stat din zona euro in default (incapacitate de plata), potrivit unor surse oficiale europene, citate de Reuters.

Grecia nu a reusit sa aduca deficitul bugetar sub control, iar populatia elena respinge tot mai vehement masurile de austeritate. Oficialii Uniunii Europene si Fondului Monetar International vor anunta zilele acestea decizia in ceea ce priveste situatia tarii.

Grecia ar fi trebuit sa se imprumute din nou de pe pietele financiare incepand din 2012, insa acest lucru pare putin probabil, asa ca Europa pregateste un nou plan de finantare externa pentru a acoperi perioada 2012-2013.

UE cere Atenei in schimbul banilor noi masuri de austeritate si reforme structurale, dar si un program amplu de privatizari si vanzari de active. Negocierea este insa destul de dura.

"Vesti importante de pe frontul Greciei. Pentru a putea beneficia in continuare de planurile de salvare europene, aceasta tara va fi nevoita sa renunte la o parte din suveranitate" - anunta jurnalistii de la Business Insider, care citeaza Financial Times.

De ce s-a ajuns aici?

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu UE si FMI, angajandu-se la masuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar in schimbul unui pachet de finantare externa de 110 miliarde euro. Dar guvernul nu a reusit sa indeplineasca tintele fiscale, iar riscul intrarii statului in incapacitate de plata a crescut tot mai mult.

Datoria de stat a Greciei este acum de circa 327 miliarde euro, adica 150% din PIB.

Ce solutie dau italienii

Lorenzo Bini Smaghi, membru in Consiliul Bancii Centrale Europene, a lansat intr-un interviu pentru Financial Times un avertisment dur legat de default-ul Greciei. Acesta a spus ca restructurarea datoriilor statului in mod ordonat este o chestiune "de basm”.

"Daca Grecia ar intra in default, bancile elene s-ar prabusi. Tara ar necesita apoi o recapitalizare uriasa - dar de unde ar veni acesti bani?", a spus Bini Smaghi.

Oficialul italian a adaugat ca Grecia si-ar putea reduce datoriile prin vanzarea de active si reforma sistemelor de impozitare si cheltuieli publice.

"Daca ne uitam la bilantul Greciei, tara nu este in insolventa", a mai spus acesta.