Cotidianul financiar Imerisia noteaza, fara a preciza sursa informatiei, ca guvernul elen a primit avizul institutiilor financiare internationale pentru reducerea TVA la 20%, de la 23%, pentru a castiga sustinerea Opozitiei in Parlament in vederea adoptarii unor noi masuri de scadere a deficitului bugetar.

Opozitia conservatoare a votat impotriva planului de bailout convenit cu un an in urma de guvern pentru evitarea default-ului (incapacitate de plata) si a exercitat in tot acest timp presiuni asupra Puterii pentru reduceri de taxe, care sa revigoreze activitatea economica, argumentand ca masurile luate de Executiv "sufoca" economia.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord cu UE si FMI pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro. Guvernul nu a reusit insa sa indeplineasca obiectivele de reducere a deficitului bugetar, iar riscul unui default pe datoria de stat de 150% din PIB (327 miliarde euro) este o posibilitate tot mai vehiculata in piete.

Autoritatile si institutiile financiare internationale trebuie sa gaseasca urgent masuri de astupare a iminentului gol de finantare din perioada 2012-2013.

FMI a avertizat saptamana trecuta ca ar putea bloca plata urmatoarei transe din imprumutul convenit anul trecut, scadenta la 29 iunie, daca UE nu garanteaza ca va acoperi necesarul de finantare al Atenei pe anul viitor.

In Romania, anul trecut, TVA a crescut de la 19 la 24%, in urma cererii FMI de majorare a veniturilor bugetare.

Citeste si:

Expozitia macabra a crizei. “Epidemia” oraselor fantoma a cuprins Spania. FOTO cu locurile parasite

15 lucruri despre economia Chinei, care te vor lasa cu gura cascata