Cursul monedei euro a urcat astazi cu un ban si jumatate, la 4,13 lei, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie. Iar francul elevetian a ajuns si el la aproape 3,40 lei, un maxim al ultimelor 4 luni si jumatate.

Ambele cotatii maximale vin dupa ce Moody's a redus ratingul Greciei pe motiv ca Atena ar putea fi nevoita sa-si restructureze datoriile, cu consecinte grave. "Dintr-o datorie de pilda de 100 de euro pe care statul grec o are fata de creditori, ar urma sa ramburseze doar 50 de euro. Dar statul elen s-a imprumutat in primul rand de la bancile elene, drept urmare ele vor fi primele afectate", spune Iulian Anghel, senior editor Ziarul Financiar.

Adica vor pierde o parte din banii pe care i-au imprumutat guvernului grec. Sase banci grecesti sunt prezente si in Romania, dar autoritatile ne asigura ca nu au probleme. "Noi aici in Romania nu avem banci grecesti, avem banci romanesti cu capital grecesc. Este o cu totul alta problema. Aceste banci lucreaza sub supravegherea Bancii Nationale si n-au nici un fel de problema", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
   
Guvernul grec spune ca este hotarat sa mareasca impozitele si sa grabeasca privatizarile pentru a primi in continuare ajutor de la FMI si Uniunea Europeana. "Europa trebuie sa salveze Grecia daca vrea sa salveze structura actuala, confeguratia actuala a zonei euro. Altfel, putem lua in calcul pe termen mediu si lung chiar si o iesire a unor tari mai vulnerabile din zona euro", arata Claudiu Cazacu, analist financiar.

Un acord intre Grecia, FMI si Uniunea Europeana va calma pietele internationale, cel putin pentru o vreme.