Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a incercat joi sa convinga Congresul sa treaca legea de crestere a plafonului datoriei de stat pentru a preveni default-ul guvernului.

"Sunt increzator ca in aceasta vara se vor intampla cel putin doua lucruri. Vom evita o criza de default (incapacitate de plata, n.red.) si vom reusi sa ajungem la un acord pentru un plan fiscal pe termen lung", a declarat Geithner intr-o intalnire cu presa dupa discutiile cu reprezentantii Congresului.

Anterior, Moody's a avertizat ca negocierile dintre putere si opozitie se misca prea incet, afectate de rigiditatea ambelor parti, si cresc posibilitatea intrarii Washingtonului, chiar si pentru scurt timp, in incapacitate de plata.

Geithner anticipeaza o catastrofa financiara daca Congresul nu va vota pana pe 2 august cresterea plafonului datoriei de stat. Trezoreria va termina pana atunci masurile de urgenta de care s-a folosit din 16 mai, cand a atins limita de 14.300 miliarde de dolari a datoriilor.

Cu cine face afaceri America? Vedeti aici cele 10 companii care fac miliarde de dolari de pe urma guvernului SUA

Intrarea Statelor Unite in default ar declansa o noua criza pe pietele financiare mondiale, insa putini investitori au manifestat pana acum ingrijorare in acest sens. Wall Street se asteapta in mare masura ca negocierile pe datorie si deficit sa se incheie la limita, la fel cum s-a intamplat cu reducerile de taxe si cu bugetul pe 2011.

Intrarea in incapacitate de plata ar duce, totodata, la pierderea a milioane de locuri de munca, ar creste costul creditarii si ar avea un impact economic mai grav decat recenta criza financiara.

De asemenea, oficialii de la Washington atrag atentia ca SUA nu ar mai fi o piata sigura, iar rolul dolarului ca moneda dominanta in lume va avea de suferit.

Citeste si: