Fondul Monetar s-a intors in Romania, dar nu cu vesti bune. Agravarea crizei din Europa ne costa 5 mld. de euro, in 2012 VIDEO
Fondul Monetar International s-a intors marti in Romania. Urmeaza doua saptamani de foc pentru guvernanti, iar deciziile luate dupa aceasta noua runda de negocieri ne vor afecta pe toti. Practic, se va decide bugetul pentru 2012 cu o crestere economica mult sub asteptari. Asta inseamna ca nu vor mai fi bani pentru majorari de salarii sau pensii, iar firmele isi pot lua adio de la reducerea contributiilor de asigurari sociale. Luna viitoare vom afla si cu cat se vor scumpi gazele si energia electrica.
Deficitul bugetar nu mai are cum sa fie de 3% din PIB, ci de doar 1,5%. In traducere libera, Guvernul nu va mai avea bani sa majoreze si pensiile si salariile si sa reduca si taxele pe deasupra.
"Prioritatile trebuie stabilite de Guvern, el este cel care decide", spune Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Asa ca premierul si-a schimbat discursul. Nu mai promite majorari salariale asa cum facea in urma cu cateva luni si lasa de inteles ca ar trebui sa ne multumim cu ce avem. "Am spus nu mai vorbim de taieri de salarii si pensii", spune Emil Boc, prim-ministru.
Agravarea crizei din Europa ne costa anul viitor 5 miliarde de euro. Atat pierdem din Produsul Intern Brut din cauza incetinirii cresterii economice.
Ar fi fost insa resurse pentru majorari daca de exemplu guvernul ar fi luat masuri pentru reducerea pierderilor companiilor de stat. Acest lucru nu s-a intamplat.
"Progresele sunt minime din pacate. Ma refer in special la companiile din subordinea ministerului economiei unde am vazut o incetinire a reformelor", spune Tanasescu.
In plus expertii FMI vor sa stie exact cat de eficienti sunt bugetarii care au ramas in sistem. "Ceva in domeniul acesta trebuie de facut pentru ca este limpede ca este loc de mai bine", spune reprezentantul Romaniei la FMI
In aceasta runda de negocieri vom afla si cu cat se vor scumpi gazele. Companiile cer o majorare de 10% a pretului pentru consumatorii industriali care se va reflecta insa in preturile tuturor produselor. Singura veste buna este ca pentru anul viitor FMI nu ia in calcul revenirea recesiunii.