FMI si BM, ingrijorate de legea insolventei personale si convertirea in lei a creditelor in valuta: Astfel de initiative pun in pericol stabilitatea sistemului financiar. Reactia lui Ponta
Andrea Schaechter. Sefa misiunii FMI in Romania. Foto: Mediafax
FMI si Banca Mondiala au trimis o scrisoare Guvernului de la Bucuresti, prin care recomanda autoritatilor sa adopte o lege a insolventei personale doar dupa realizarea unui studiu de impact si dupa consultari cu toti cei implicati. Legea urmeaza sa fie discutata si cu reprezentantii institutiilor internationale, care revin, martea viitoare, la Bucuresti.
Scrisoarea este semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale.
"O lege a falimentului personal eficienta reprezinta o componenta importanta a sistemului modern de insolventa si sprijinim eforturile autoritatilor de a realiza o legislatie in acest domeniu. Suntem, totusi, profund ingrijorati de faptul ca adoptarea unei legi a falimentului personal fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea partilor interesate si fara un sprijin institutional adecvat nu-si va atinge obiectivele", se arata intr-o scrisoare a FMI transmisa duminica ministrului Finantelor, Darius Valvov.
In document se precizeaza ca o astfel de lege va avea "un impact negativ" asupra pietei financiare, daca nu este bine pregatita.
"Sfatuim autoritatile sa adopte legea falimentului personal doar dupa efectuarea studiilor de impact necesare si dupa consultarea partilor (...) Incurajam autoritatile sa se inspire din experienta altor tari, in special a tarilor din UE care au adoptat recent legi similare, astfel incat sa fie creata o legislatie cat mai eficienta pentru Romania", se mai arata in scrisoare.
In scrisoare se precizeaza ca actualul proiect privind falimentul personal seamana cu cel al Legii privind insolventa persoanelor fizice, discutat cu FMI si Banca Mondiala (BM) anul trecut.
"Dupa cum va amintiti, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au trimis comentarii scrise pe marginea proiectului 'Legii privind insolventa persoanelor fizice', evidentiind o serie de omisiuni, carente si chestiuni ce necesitau clarificari", precizeaza autorii scrisorii.
Totodata, FMI si BM isi exprima ingrijorarea in legatura cu actualele initiative legislative din Parlament privind convertirea imprumuturilor bancare in valute in moneda nationala la cursul de schimb de la momentul acordarii imprumuturilor, apreciind ca o astfel de masura ar reprezenta un risc la adresa "intaririi stabilitatii sistemului financiar".
Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, si de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Bancii Mondiale, propun ca aceste chestiuni sa fie discutate cu prilejul urmatoarei misiuni FMI si BM la Bucuresti, care va incepe marti.
Scrisoarea a mai fost transmisa presedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Bogdan Ciuca, ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc si guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
Ponta: FMI sa discute legile conversiei si insolventei cu Parlamentul. Nu am vazut scrisoarea lor
Intrebat daca va discuta cu FMI despre Legea conversiei creditelor si cea a insolventei personale, Ponta a raspuns: ”Noi nu avem in program, dar daca dinsii vor dori, trebuie sa discute cu Parlamentul”.
Intrebat despre scrisoarea trimisa de FMI Parlamentul, BNR si ministerului Justitiei despre aceste acte normative, Ponta a raspuns: ”Nu comentez”.
Intrebat, ulterior, care e pozitia sa, ca sef al Guvernului, fata de aceasta scrisoare, Ponta a replicat: ”Nu am vazut-o”.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor s-a reunit, saptamana trecuta, pentru a discuta pe tema insolventei persoanei fizice. La discutii au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor implicate.
Comisia a decis sa constituie o subcomisie care sa lucreze pana luni la forma unui proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei sa inceapa dezbaterea pe aceasta forma.
Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele patru aflate la comisie, sa lucreze si sa adauge amendamente din celelalte, reprezentantii PNL sustinand ca trebuie sa se inceapa cu proiectul PNL din 2010, in timp ce PSD sustine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall.
Legea falimentului personal si convertirea in lei a creditelui in valuta au revenit pe agenda publica dupa ce cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record saptamana trecuta, ca urmare a eliminarii a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.
Francul s-a apreciat puternic incepand cu 15 ianuarie, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 20,7% fata de leu.
Pe acelasi subiect: