Victime ale aprecierii record a francului continua sa se prabuseasca. Un fond speculativ cu active de 830 milioane dolari se inchide. Alpari UK si-a cerut insolventa, Deutsche Bank a suferit pierderi masive
Franc elvetian
Principalul fond speculativ al firmei de investitii Everest Capital din Statele Unite, cu active in valoare de 830 de milioane de dolari, se inchide, in urma pierderilor importante suferite din cauza aprecierii record a francului elvetian fata de euro si dolar, potrivit Bloomberg.
Principalul fond speculativ al Everest Capital si, totodata, cel mai vechi al firmei, a crescut cu 14,1% comparativ cu 2013. Fondul miza pe deprecierea francului in raport cu dolarul si pe urcarea actiunilor companiilor chineze.
Everest Capital, specializata in pietele emergente, gestioneaza alte sapte fonduri, cu active in valoare de 2,2 miliarde de dolari si este detinuta de Marko Dimitrijevici. Acesta a pus bazele firmei de investitii in 1990, cu 8 milioane de dolari, Everest ajungand sa administreze active in valoare de 3 miliarde de dolari inaintea crizei financiare.
Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa renunte la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, masura pe care institutia a adoptat-o in luna septembrie 2011. In urma anuntului, francul s-a apreciat cu pana la 38% fata de dolar si 41% fata de euro, ceea ce a facut ca fonduri speculative si case de brokeraj din intreaga lume sa inregistreze pierderi masive.
De exemplu, casa de brokeraj pentru persoane fizice Alpari UK a cerut vineri intrarea in insolventa, in urma pierderilor suferite de clienti din cauza deciziei bancii centrale elvetiene de a renunta la plafonul valutar.
Deutsche Bank, al doilea mare trader valutar la nivel mondial, a inregistrat pierderi de circa 150 de milioane de dolari, in urma eliminarii plafonului pentru francul elvetian, potrivit unei persoane apropiate situatiei. Un purtator de cuvant al bancii a refuzat sa comenteze informatia. O pierdere similara ar fi inregistrat si Citigroup, cel mai mare trader valutar la nivel mondial, in timp ce Barclays ar fi suferit o pierdere de pana la 100 de milioane de dolari.
La New York, FXCM, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare destinate operatiunilor valutare online si pentru persoane fizice, a anuntat ca ar putea sa incalce unele prevederi privind nivelul capitalului, dupa ce clientii au suferit pierderi de 225 de milioane de dolari.
Pe acelasi subiect: