Fitch a retrogradat patru banci grecesti prezente si in Romania
Fitch Ratings a retrogradat ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale bancilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Agricultural Bank of Greece's (ATEbank), prezente in Romania, cu doua trepte, de la "B+" la "B"-.
Ratingurile au ramas sub supraveghere in vederea unei noi posibile revizuiri in scadere, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Agentia a retrogradat ratingurile de sprijin ale acestor banci de la nivelul "5" la "4", iar plafonul de sprijin de la "B+" la "B-", si le-a plasat sub surpaveghere cu implicatii negative. Ratingurile "B" pentru datoriile pe termen scurt ale bancilor au fost la randul lor puse sub evaluare.
Decizia Fitch a avut loc dupa ce a retrogradat miercuri ratingul suveran al Greciei cu trei trepte, de la "B+" la nivelul "CCC", cel mai redus la nivel mondial.
Ministrul elen de Finante: Pietele financiare folosesc Grecia drept scuza pentru atacarea euro
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si de sprijin ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus si ATEbank reflecta faptul ca sprijinul din partea FMI, Uniunii Europene si Bancii Centrale Europene (BCE) pentru recapitalizarea bancilor elene si refinantare continua sa fie disponibil.
Plasarea lor sub supraveghere indica riscurile de revizuire in scadere, daca ratingul suveran al Greciei va fi din nou retrogradat, sau daca sprijinul pentru statul sau bancile elene se va reduce.
Ce inseamna
Ratingurile individuale ale celor cinci banci au fost reduse de la "D/E" la "E" si reflecta deteriorarea situatiei financiare a acestora si presiunile asupra capitalului, finantarii, lichiditatilor si calitatii activelor, care escaladeaza din cauza temerilor serioase referitoare la situatia financiara si economica a Greciei.
Profilul de finantare si al lichiditatilor bancilor elene este sustinut de sprijinul BCE dar ramane in pericol, avand in vedere marjele reduse de manevra fata de scaderea continua a depozitelor. Fitch noteaza si vulnerabilitatea capitalului acestor banci fata de socurile suverane.
Citeste si
Consiliul Concurentei: "Nu suntem aprioric impotriva tranzactiei RCS&RDS - UPC"