Ratingul pentru datoriile pe termen lung a fost revizuit de la nivelul "B" la "C", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.

Plafonul de tara a fost mentinut la nivelul "AAA", valabil pentru toate tarile din zona euro.

Retrogradarea a avut loc dupa ce Fitch a pus sub supraveghere calificativele Greciei, pe 20 mai. Fitch a anuntat atunci ca va incheia procesul de analiza dupa finalizarea de catre FMI a celei de-a patra evaluari a programului economic aplicat de Grecia.

Agentia de rating a avertizat ca in absenta unui nou program de sustinere financiara, finantat de UE si FMI, ratingul Greciei ar putea fi retrogradat la "CCC".

Mai mult, ratingul "B+" reflecta faptul ca un nou plan de sustinere nu va fi conditionat de participarea sectorului privat, care ar putea avea ca rezultat un eveniment echivalent cu falimentul.

Decizia luata astazi de catre agentia de rating amplifica incertitudinile legate de implicarea investitorilor privati, dar si inrautatirea perspectivelor macroeconomice ale statului elen.

Mai mult, ratingul "CCC" include riscurile financiare substantiale si recunoaste ca intrarea in incapacitate de plata a Greciei este o posibilitate reala.

Fitch a adaugat, totodata, ca implicarea sectorului privat va fi probabil vazuta ca un eveniment de default (incapacitate de plata).

Citeste si:

FMI: Grecia trebuie sa accelereze reformele daca vrea sa evite falimentul

Ai putea trai fara electricitate sau fara internet? Antreprenori care au schimbat lumea cu inventiile lor. FOTO

Confesiunile unui fost reporter al tabloidului News of the World: "Cele mai multe bombe de prima pagina erau fabricate"