Euro a crescut cu 0,6% fata de dolar, la 1,2588 dolari/euro, transmite Reuters. 

Vineri, a atins cel mai redus nivel din iulie 2010 dupa ce presedintele Cataloniei, cea mai bogata regiune autonoma a Spaniei, a declarat ca nu are prea multe variante de refinantare a datoriilor care ajung la scadenta in acest an, in valoare de peste 13 miliarde euro. 

Moneda unica europeana a fost sub presiune dupa alegerile din Grecia din 6 mai, in urma carora fortele politice nu au reusit sa stabileasca o coalitie de guvernare. Castigatorii de facto ai scrutinului din 6 mai au fost partidele care se opun masurilor de austeritate convenite in acordul de finantare externa cu UE si FMI, astfel ca temerile privind falimentul Greciei si iesirea tarii din zona euro s-au amplificat. 

Partidul elen Noua Democratie s-a plasat in topul preferintelor electoratului in cele mai recente sondaje, antrenand sperantele ca alegerile vor fi castigate de forte politice care sprijina masurile de austeritate si care vor mentine tara in zona euro. 

Bursele europene au deschis luni in urcare. Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a crescut cu 0,8% in debutul sedintei de tranzactionare. Traderii anticipeaza intensificarea volatilitatii din piata in urmatoarele zile.

Bursele asiatice au crescut si ele la randul lor.

Indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,6%, insa este aproape de minimul ultimelor 5 luni atins vineri. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a avansat cu 0,2%, dupa opt saptamani consecutive de declin, cel mai indelungat trend descendent din ultimii 20 de ani.

Sursa: Mediafax