Se inmultesc declaratiile dure la adresa Atenei. Iesirea Greciei din zona euro ar costa peste un trilion de euro si ar falimenta BCE
Germania "nu va turna bani in sacul fara fund al Greciei", iar rabdarea fata de statul elen se epuizeaza, inaintea noilor alegeri din iunie, a declarat un membru conservator al guvernului condus de cancelarul Angela Merkel, transmite Reuters.
Ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat publicatiei Leipziger Volkszeitung ca Germania, cea mai mare economie a Europei si cel mai mare contributor la eforturile de salvare, este gata sa sprijine Grecia sa se ajute singura, dar se asteapta ca autoritatile elene sa isi respecte obligatiile.
"Nu vrem sa turnam bani intr-un sac fara fund. Oricine vrea sa primeasca ajutor si solidaritate din partea noastra trebuie sa accepte ca asteptam din partea unei tari un anumit grad de seriozitate si de chibzuinta", a spus oficialul german.
Declaratia vine la doua doua zile dupa ce si sefa FMI, Christine Lagarde a avut, deasemenea, o reactie dura la adresa Greciei. Aceasta a spus ca nu compatimeste populatia elena asa cum ii compatimeste pe copiii saraci din Africa, iar grecii ar trebui sa se scoata singuri din criza, paltindu-si taxele si impozitele la stat.
Friedrich are de mult timp o atitudine dura fata de Grecia, iar in februarie a fost primul ministru german care a cerut deschis iesirea statului elen din zona euro. Comentariile sale par sa se adreseze germanilor tot mai ingrijorati de situatia din Grecia, dar vor redeschide probabil rani mai vechi in relatiile cu Atena.
Ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble a numit la randul sau Grecia "un sac fara fund", in februarie, dar dupa ce a fost criticat la Atena s-a abtinut sa mai foloseasca termenul.
Grecia a fost nevoita sa convoace din nou alegeri parlamentare, pe 17 iunie, dupa ce configuratia politica rezultata in urma scrutinului de pe 6 mai, in care partidele anti-austeritate au obtinut un scor bun, nu a permis formarea unui guvern.
Sondajele de opinie arata ca partidele care se opun masurilor de austeritate de care depinde ajutorul international de 130 de miliarde de euro vor repeta performantele bune obtinute la alegerile din mai, sporind riscul ca Grecia sa intre in default si sa iasa din zona euro.
Merkel si ceilalti lideri europeni au afirmat la summitul din aceasta saptamana de la Bruxelles ca vor ca Grecia sa ramana in zona euro, dar surse UE au declarat ca expertii din Eurogroup Working Group, care lucreaza pentru ministrii de Finante din uniunea monetara, fac planuri de avarie pentru un exit al Greciei.
Seful IFI: Costul unui exit al Greciei ar fi greu de controlat si ar depasi un trilion de euro
Pe de alta parte, directorul general al Institutul pentru Finante Internationale (IFI), Charles Dallara, spune ca iesirea Greciei din zona euro ar fi greu de controlat si ar depasi probabil suma de 1.000 de miliarde de euro estimata anterior de institut, potrivit Bloomberg.
"Estimarea IFI de la inceputul acestui an este probabil un pic ramasa in urma. Cei care cred ca Europa si in termeni mai largi economia mondiala sunt pregatite pentru un exit al Greciei ar trebui sa se mai gandeasca", a afirmat Dallara intr-un interviu la Roma.
Expunerea Bancii Centrale Europene (BCE) la datoriile Greciei este de peste doua ori mai mare decat capitalul institutiei, a spus Dallara, care a reprezentat bancile in negocierile cu guvernul elen pentru restructurarea datoriilor. El prognozeaza, in consecinta, ca BCE va fi incapabila sa furnizeze lichiditati si sa stabilizeze sectorul financiar al zonei euro.
"BCE va fi insolventa, daca Grecia va iesi din zona euro. Europa va trebui in primul rand sa recapitalizeze banca centrala", a aratat seful IFI.
Temerile legate de criza din Europa au sters practic circa 4.000 de miliarde de dolari din valoarea actiunilor tranzactionate la nivel mondial, in conditiile in care politicienii continua sa se contrazica pe tema stabilizarii zonei euro si limitarea contagiunii regionale.
Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a declarat sambata ca planificarea unor masuri de protectie in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro "nu reprezinta o prioritate", in timp ce un analist al Morgan Stanley considera ca exista o probabilitate de 1 la 3 ca Grecia sa se retraga din uniunea monetara.
Pe acelasi subiect: