Pe 17 iunie vor avea loc din nou alegeri in Grecia, un scrutin crucial pentru viitorul tarii in zona euro. De asemenea, pe 17 iunie sunt programate alegeri parlamentare in Franta.

Conform unor surse guvernamentale italiene, data exacta a summitului nu a fost stabilita, dar in mod sigur va fi "dupa 17 iunie".

La summitul anterior, care a avut loc saptamana trecuta la Bruxelles, au participat toate statele membre UE, discutiile axandu-se, in principal, pe situatia Greciei si consolidarea bancilor din Spania.

La aceasta intalnire, cele doua forte ale Europei, Franta si Germania, si-au facut, din nou, publice divergentele pe marginea eurobondurilor, Angela Merkel respingand categoric o asemenea solutie pentru statele aflate in dificultate.

Desi toti liderii politici prezenti la reuniune au declarat oficial ca nu s-a discutat despre posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, neoficial, surse prezente la discutii au spus ca UE ia in calcul inclusiv aceasta varianta si face scenarii.

Desi in regulamentele UE nu exista reglementari legate de iesirea unui stat din zona euro si nimeni nu stie care ar fi urmarile unei astfel de actiuni, economistii estimeaza ca pierderile ar fi enorme pentru toate statele Europei si nu numai, iar criza s-ar extinde si la cele mai vulnerabile tari europene, in principal Italia, Spania si Portugalia.

Pe 17 iunie, grecii merg din nou la urne, pentru a-si alege conducatorii, dupa ce, la scrutinul de la inceputul lunii mai, nicio forta politica nu a obtinut o majoritate care sa formeze guvernul. Si in ciuda faptului ca majoritatea voturilor le-a obtinut atunci un partid care se impotriveste masurilor de austeritate, ceea ce inseamna retragerea sprijinului financiar din partea institutiilor internartionale si, implicit, isirea din zona euro, grecii si-au manifestat dorinta, la un referendum ulterior, de a ramane in spatiul monetar comun.

Citeste si:

Nu mai exista cale de intoarcere. Analistii anticipeaza pana si luna in care Grecia va parasi zona euro VIDEO

Marea Britanie si-a facut deja planul in cazul prabusirii euro. Deciziile din Regat ii vor afecta si pe romani