De exemplu, clientii CEC cu credite la 21 iunie 2010 pot reveni la modul de calcul al dobanzii dinainte de OUG 50, a anuntat recent banca... si nu oricum!

"Informam clientii CEC Bank ca in baza prevederilor Legii nr. 288/2010 pentru aprobarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, CEC Bank ofera clientilor persoane fizice care aveau credite in derulare la data de 21.06.2010, posibilitatea de a opta pentru formula de calcul a dobanzii valabila anterior acestei date, respectiv dobanda de baza a bancii, Prime Rate (PR) + Marja", se arata intr-un comunicat al CEC Bank.

Adica, practic, esecul OUG 50 face acum CEC sa te indemne sa te intorci la modul netransparent de calcul al dobanzii, dupa indicatori interni!

Situatia trebuie cantarita cu atentie si, dupa cum spun brokerii de credite, dobanzile anuntate de CEC prin acest comunicat sunt printre cele mai mari de pe piata.

Astfel, potrivit comunicatului CEC, pentru lei, valoarea curenta a PR este de 8,4% pe an, avand o evolutie descrescatoare de la nivelul de 9,9% pe an la data de 1aprilie 2010, in timp ce pentru euro sau dolar valoarea curenta a PR este de 6,3% pe an, avand, de asemenea, o evolutie descrescatoare de la nivelul de 6,9 pe an la data de 1 aprilie 2010.

Clientii pot opta pentru revenirea la conditiile de dobanda anterioare datei de 21 iunie 2010, cand a intrat in vigoare OUG 50, pana cel tarziu in data de 2 martie 2011, inclusiv, mai anunta institutia de credit de stat.

Conform Legii nr.288/2010, optiunea clientului in ceea ce priveste revenirea la conditiile anterioare datei de 21 iunie se va aplica dupa notificarea bancii de catre client si a semnarii actului aditional in acest sens.

Anuntul CEC vine in contextul in care majoritatea bancherilor au dat de inteles pana acum ca prefera sa lase lucrurile asa cum sunt, tocmai pentru a evita o noua runda de semnare de acte aditionale cu clientii si modificare a sistemelor informatice, actiuni considerate foarte costisitoare.

Dar ATENTIE acest lucru nu inseamna ca nu poti merge la banca sa ceri chiar tu actul aditional, considerat "acceptat tacit".

Ce spune ANPC

„Legea 288/2010 este un punct de referinta privind activitatea de creditare in Romania. Consumatorii au obtinut un grad ridicat de protectie in raporturile cu creditorii si o mai mare libertate de a alege. Suntem convinsi ca ridicarea barierelor privind rambursarea anticipata si presiunea concurentei vor crea in scurt timp premisele ca marea majoritate a consumatorilor, inclusiv cei care au contracte in derulare, sa poata beneficia de conditii mai avantajoase de creditare”,  declara Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

In data de 30 decembrie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Parlamentul Romaniei, prin legea de aprobare a OUG 50/2010, a modificat unele prevederi ale Ordonantei de Urgenta.

Pentru contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50/2010, se aplica prevederile din articolele referitoare la comisionul de rambursare anticipata (art. 66 – 69) si prevederile conform carora creditorul poate refinanta creditul in conditiile noilor oferte daca titularul de credit este bun platnic (art. 37). Celelalte prevederi ale legii nu se aplica contractelor in derulare, mai anunta ANPC.

Actele aditionale emise de creditori ca urmare a aparitiei OUG 50/2010 care au fost acceptate (semnate) de consumatori raman in vigoare si produc efecte in continuare.

Consumatorii care nu au semnat actele aditionale au dreptul sa solicite creditorului anularea respectivului act aditional, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010.

"Sfatuim consumatorii care inca nu sunt informati cu privire la continutul actului aditional propus de banca odata cu apartitia OUG 50/2010 sa solicite creditorului o copie a respectivul act. Daca prevederile actului aditional emis de creditor nu va convin, transmiteti acestuia o notificare scrisa de refuz (depuneti notificarea la registratura creditorului cu numar de inregistrare sau trimiteti prin posta o scrisoare cu confirmare de primire). Refuzul actului aditional are ca efect revenirea la prevederile anterioare ale contractului de credit, cu exceptia, daca e cazul, a clauzelor privind rambursarea anticipata", se mai arata in comunicatul ANPC.

Reclamatiile primite dupa data intrarii in vigoare a OUG 50/2010 si care fac referire la contracte aflate in derulare vor fi analizate si solutionate de ANPC in baza OG 21/1992 privind protectia consumatorilor, Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor in relatia cu consumatorii sau Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori.

Ce spun avocatii?

Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta mai multe mii de clienti nemultumiti in procese intentate mai multor banci mari, a explicat pentru incont.ro ca este bine sa cititi cu foarte mare atentie actul aditional.

"Sfatul meu este sa citeasca actul aditional si acolo unde sunt clauze cu care nu sunt de acord sa trimita o notificare bancii si sa spuna acest lucru pentru ca din fosta OUG 50 au ramas si lucruri bune, care protejeaza clientii si acestea trebuie puse in practica de catre banci", a explicat Piperea. 

Potrivit lui, "in legea 288/2010 exista prevederi prin care actul aditional poate fi acceptat tacit, doar partial si nu total" , pentru ca "ANPC nu specifica".

"Am sfatuit mai multi clienti de-ai mei sa accepte din actele aditionale doar prevederile care le convin si pe restul sa le refuze si au trimis scrisori bancilor in consecinta. Deocamdata, bancile nu au raspuns. Eu cred ca exista ceva sanse ca sa se refaca actele aditionale cu prevederile favorabile clientilor", a subliniat avocatul.

Conform declaratiilor lui Piperea, din peste 4 milioane de clienti, doar cateva sute de mii au mers la banci in termenul prevazut de lege si au negociat si/sau semnat actele aditionale propuse de acestea, in timp ce restul au intrat in categoria "acceptare tacita".

Mai departe, legea 288 prevede ca pana cel tarziu la 2 martie, clientii pot cere sa se anuleze actele aditionale prin care au fost introduse prevederile Ordonantei 50.

In prezent, dobanzile sunt calculate dupa formula indicator independent (Robor sau Euribor) plus o marja fixa.

OUG 50 cerea bancherilor sa aplice doar doua tipuri de dobanzi: fie fixe pe toata durata contractului, fie variabile, calculate in functie de un indicator independent, care sa poata fi urmarit de client.

Bancherii au facut in iunie anul trecut trecerea la un indicator independent prin aplicarea unor marje mai mari, astfel incat costul total sa ramana nemodificat, ceea ce a starnit nemultumirea clientilor, scrie Ziarul Financiar.

Acceptarea calcularii dobanzii in functie de un indicator intern permite bancii sa stabileasca dupa bunul plac evolutia costului creditului. In 2008 si 2009 multe banci au majorat puternic dobanzile la creditele in derulare.