Inclusiv presedintele Traian Basescu, spunea, in noiembrie, ca adoptarea OUG 50 in varianta ceruta de FMI nu este obligatorie pentru virarea transei.

Amendarea ordonantei privind contractele de credit, astfel incat sa imbunatateasca transparenta si sa protejeze drepturile consumatorilor, asigurand in acelasi timp stabilitatea sistemului financiar, este una dintre cele cinci preconditii ale acordarii transei, potrivit documentului publicat pe site-ul Fondului Monetar International (FMI).

"Ca preconditie, vom lucra cu Parlamentul pentru a ne asigura ca Ordonanta 50 din 2010 va imbunatati transparenta si protectia drepturilor consumatorilor, asigurand, totodata, stabilitatea sistemului financiar. In acelasi timp, ne vom asigura ca Banca Nationala este singura institutie autorizata sa reglementeze activitatea de creditare a bancilor", se arata in scrisoare.

Legea de aprobare a OUG 50 a fost adoptata de Parlament in luna decembrie, fiind declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si promulgata de presedinte pe 28 decembrie.

Ordonanta a fost insa adoptata cu modificari fata de formula promovata chiar de Guvern, parlamentarii puterii renuntand la aplicarea reglementarilor si pentru creditele in derulare.

Neaplicarea OUG 50 si creditelor vechi a fost, de altfel, una dintre cerintele FMI si CE din timpul evaluarii de toamna trecuta.

Alte preconditii pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI prevad ca Parlamentul sa aprobe bugetul pe 2011, inclusiv prin includerea ratificarii care prevede majorarea TVA de la 19% la 24%, sa plateasca arieratele sis a adopte legiel salarizarii si a pensiilor.

Board-ul FMI a aprobat, saptamana trecuta, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia a acordat cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care care au fost virati BNR.

Citeste si:

Cine nu vrea sa i se aplice OUG 50 are doua luni sa aleaga
Bancile au castigat! OUG 50, ingropata astazi OFICIAL de deputati!