Cresterea cursului se vede direct in valoarea ratei lunare cand este exprimata in lei, iar pasul alert in care a urcat in 2010 se vede deja in dinamica restantelor.

Citeste analiza pe www.zf.ro!

Cum vor sa faca ungurii fata acestei situatii?

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Ungaria, PSZAF, recomanda bancilor sa ajute clientii sa schimbe imprumuturile in franci elvetieni cu credite in euro, intrucat moneda unica este mai putin instabila fata de forint, transmite Bloomberg. In Romania, nu se pune problema unei astfel de recomandari, desi multi oameni au luat credite in franci elvetieni si platesc rate si cu 75% mai mari!

"Trecerea la imprumuturi in euro face ca ratele sa fie mai stabile si mai predictibile", se arata intr-o scrisoare publicata pe site-ul PSZAF pe 7 ianuarie.

In 2010, forintul s-a depreciat cu 3,1% fata de euro si cu 18,2% fata de franc, inregistrand cea mai slaba performanta in randul a peste 20 de monede ale unor state emergente analizate de Bloomberg.

In Romania, francul elvetian a atins noi si noi recorduri in raportul cu leul si s-a apreciat cu peste 10% anul trecut in fata monedei noastre nationale.

Fata de 2008, francul elvetian este cu peste 30% mai puternic in fata leului.

Deprecierea cursului s-a vazut in evolutia restantelor, care au urcat din octombrie anul trecut si pana in octombrie anul acesta de aproape sase ori, pana la 667 de milioane de lei (echivalentul a 155 mil. euro), potrivit celor mai recente date ale BNR.

Intarirea francului fata de leu are loc in conditiile in care moneda elvetiana castiga teren in fata euro pe pietele internationale, multI investitori cautand in aceasta perioada tulbure siguranta bancilor elvetiene.

Si Nouriel Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York si cel care a prezis criza, spunea recent ca daca ar avea loc o recesiune in W, dolarul, yenul sau francul elvetian vor fi preferate chiar si aurului, pentru ca sunt investitii "mai lichide".

"Majoritatea creditelor (cu garantii imobiliare - n. red.) acordate in trecut au fost in franci elvetieni. Ne preocupa mult evolutia cursului valutar. Insa din calculele pe care le-am facut, cine a luat un credit in franci a realizat pana acum o economie fata de un credit similar in euro", spunea recent Adrian Chicita, director general adjunct la OTP Bank.

Ungurii au fost cei care au lansat moda creditelor in franci pe plan local, utilizand aceasta alternativa ca instrument de marketing pentru a-si face loc pe piata in 2005.

Cum a evoluat francul fata de leu si ce va urma in 2011

Cotatia francului elvetian in raport cu leul a accelerat intr-un ritm alert pe tot parcursul lui 2010 si a incheiat anul la 3,42 de lei, iar analistii spun ca si anul acesta moneda elvetiana isi va continua parcursul ascendent.

Daca in urma cu doi-trei ani romanii au pariat pe creditele in franci cu dobanzi mici, iata ca evolutia monedei elvetiene le-a incurcat planurile. In decurs de 12 luni, ratele platite la banci au crescut amenintator, iar in unele cazuri chiar s-au dublat.
Din ianuarie si pana la final de an, cursul a urcat incet dar sigur. Daca in prima luna din 2010 francul era cotat la 2,84 de lei, pe 30 decembrie a ajuns si la 3,44 de lei, iar in ultima zi din sn a fost cotat la 3,42 de lei. Iar analistii spun ca inca nu am vazut tot ! "Si in primele trei luni din an, francul va continua sa se aprecieze, cam cu 10% fata de leu", spune Dragos Cabat, analist financiar.

Cabat arata ca, in 2011, cotatia francului fata de leu va mai creste si pe fondul aprecierea monedei elvetiene fata de euro pe plan mondial.

Cu cat a crescut o rata in franci elvetieni

De exemplu, un client care are de plata o rata de 100 de franci elvetieni ar plati, de exemplu, la cursul din 30 decembrie 2010 suma de 344 de lei, fata de 198 de lei, cat achita in 2007, deci cresterea care trebuie suportata este in jur de 75%.

De ce creste francul elvetian?

Francul elvetian a inregistrat cele mai mari cresteri fata de principalele valute, ca urmare a achizitiilor de sfarşit de an ale monedei, de catre companiile elvetiene. In plus, spune Dragos Cabat, multi considera ca francul este o investitie buna pe timp de criza, la fel ca aurul. "Este doar o himera aceasta gandire, insa multi considera si acum Elvetia un mare pol bancar si cred ca investitiile in franci sunt sigure, la fel cum se intampla cu aurul si cu euro", arata el.

Va depasi francul si moneda europeana?
 
Dupa ce a trecut in viteza pe langa dolar, francul se apropie amenintator de euro. Daca analistii spun la nivel international francul se va aprecia in continuare pentru ca exact in astfel de perioada economice investitorii se refugiaza in franc, in detrimentrul euro, la noi, economistii spun ca varianta ca francul sa depaseasca euro este una "extrema".
 
"Francul va continua sa se aprecieze si pe final de an, insa nu putem sa vorbim despre faptul ca va depasi moneda europeana. Este totusi un scenariu extrem", a declarat pentru incont.ro Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.