Dosarul scandalos, dezvaluie un sistem perfect de rulare a banilor pana la cel mai inalt nivel al societatii. Are insa, si accente fierbinti. Pentru ca unii dintre inculpati au fost filmati in timp ce faceau sex, desigur dupa ce luau spaga.

In grupuri de cate 15 vamesii, politistii de frontiera si contrabandistii au ajuns sub escorta inarmata, la Curtea de Apel Bucuresti. Rudele refuza sa creada ca acuzatiile procurorilor anticoruptie sunt reale.

Si totusi in ultimele 6 luni, activitatea din vamile Stamora Moravita si Naidas a fost monitorizata non stop. Calculatoare si echipamentele aduse chipurile pentru modernizare au inregistrat toate miscarile salariatilor. In pararel lucrau investigatori sub acoperire.

Astfel s-a aflat ca angajatii de la punctele de trecere a frontierei aveau trei metode.

Prima si cea mai folosita era aceea in care traficantul de tigari oprea masina, ridica portbagajul pentru control, insa tot acolo punea si mita. Vamesul lua banii si se prefacea ca isi face meseria.

O alta metoda era aceea in care contrabandistul punea banii pentru lucratorul vamal sub scaunul din dreapta.

A treia strategie se aplica doar daca traficul era facut de femei. Acestea puneau mita direct in geanta pe care o deschideau pentru ca angajatul statului sa o verifice.

Toate miscarile erau posibile numai dupa ce, spun procurorii, “sefii de tura primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata, astfel incat orice fel de controale facute de institutiile statului ar fi fost semnalate".

Ba mai mult, anchetatorii au interceptari din care rezulta ca suspectii erau anuntati chiar de la Bucuresti de eventuale controale interne.

Dovada ca inculpatii au reusit sa se miste stau si datele oficiale ale Politei de Frontiera. In 2010, valoarea confiscarilor a scazut dramatic de la 1.307.504 lei la doar 371.496 lei anul trecut.

In schimb, sumele cerute drept spaga se pastrau. Cu 50 de euro baxul sau 5 euro cartusul, toata tura isi umplea buzunarele.