Presedintele a participat la reuniunea Consiliului European, sustinand o declaratie de presa la final.

Intrebat despre arestarea vamesilor de la Siret, Basescu a raspuns: "Daca va raspund acum, va dau un raspuns incomplet, nu vreti sa va raspund pe la sfarsitul lunii?".

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de 59 de persoane intre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Totodata, au fost retinuti 54 lucratori de politie la PTF Siret.

Arestarea vamesilor de la Siret, in contextul evaluarilor Romaniei pentru Schengen, aminteste de actiuni similare, care au avut loc in 2006, la Otopeni si Ploiesti, in perioada premergatoare unui nou Raport al CE, dar care nici pana acum nu s-au finalizat din punct de vedere juridic.

Demersul DNA de a retine 59 de vamesi si politisti de la Vama Siret ar putea fi considerat benefic, daca n-ar exista semne de intrebare cu privire la durata destul de mare a anchetei intr-un domeniu in care situatia era evidenta si cunoscuta de multa vreme de autoritati.

Alte semne de intrebare se refera la momentul ales pentru aceasta actiune in forta, respectiv in plina disputa privind admiterea Romaniei in Schengen, dar si coincidenta cu declaratia presedintelui Traian Basescu in plenul APCE, care anunta februarie ca o luna in care vor fi date noi semnale in lupta anticoruptie.

La toate acestea se adauga si doza de scepticism determinata de precedentele astfel de cazuri, de la Otopeni si de la Ploiesti, care, dupa patru ani, nu par a avea o finalitate.