Vezi mai jos desfasurarea evenimentelor de marti dimineata:

09:40 Descinderile la punctul de trecere a frontierei Naidas din judetul Caras-Severin s-au incheiat.

Cu doua elicoptere MAI care au aterizat in zona punctului vamal, 20 de vamesi vor fi adusi la Bucuresti.

Punctul de trecere a frontierei Naidas a fost redeschis.

Vamesii sunt suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari din Serbia. Interogatoriile urmeaza sa inceapa la ora 14.00.

09:14 Doua elicoptere ale MAI au aterizat, marti, in jurul orei 9.00, in Vama Stamora Moravita, cu acestea urmand sa fie adusi la Bucuresti la audieri politisti de frontiera si vamesi din acest punct vamal suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari din Serbia.

09:00 1.000 de politisti, jandarmi si mascati au luat cu asalt vamile din Caras Severin si Timis. Actiunea vizeaza in special contrabanda cu tigari si vine dupa actiunea de saptamana trecuta de la Vama Siret.

08:59 Zeci de perchezitii si descinderi au loc, marti dimineata, la locuinte din municipiul Pitesti, fiind vizate persoane suspectate de contrabanda cu tigari aduse din Serbia pe la frontiera de vest.

08:20 Vama Stamora Moravita a fost redeschisa dupa aproximativ doua ore, in timp ce perchezitiile in birouri continua.
Masura redeschiderii traficului a fost luata pentru a le permite celor cateva zeci de soferi aflati in vama sa treaca in Serbia.
La celalalt punct de frontiera cu Serbia din judetul Timis, Jimbolia, traficul se desfasoara in conditii normale, aici neavand loc descinderi ale anchetatorilor.

08:00 Aproximativ 30 de persoane au fost ridicate si duse la audieri, marti dimineata, in urma descinderilor ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie si a procurorilor anticoruptie in cinci puncte vamale si domicilii din zece judete, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Persoanele ridicate sunt politisti de frontiera si traficanti de tigari, au precizat sursele citate.

De asemenea, anchetatorii ar fi gasit si importante cantitati de tigari de contrabanda.

In jur de 1.000 de forte de ordine participa, marti dimineata, la cele peste 70 de descinderi coordonate de ofiteri DGA si procurori anticoruptie. La descinderi participa si politisti de la IPJ-uri, mascati si jandarmi.

Actiunea vizeaza vamile Naidas si Stamora Moravita, precum si sectoarele Politiei de Frontiera Oravita, Deta si Cruceni.

Anchetatorii fac perchezitii si la locuintele unor politisti, vamesi si traficanti de tigari, in judetele Arges, Galati, Olt, Ilfov, Maramures, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timis si Dambovita, precum si in Bucuresti.

07:40 Peste 130 de descinderi au loc, marti. Actiunea de amploare a ponit la ora 6.00, la locuintele si la locurile de munca ale unor vamesi si politisti de frontiera din zona de vest a tarii.

Ancheta este coordonata de DNA si este legata de coruptia la frontiera.

Persoanele retinute acum vor fi aduse la Bucuresti pentru audieri.

La descinderi, participa jandarmi, politisti, ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie, persoaneole vizate in acheta Directiei Nationale Anticoruptie urmand a fi aduse la Bucuresti pentru audieri.

In acest caz, politistii si vamesii vizati au fost monitorizati mai multe luni, procurorii avand indicii si probe privind fapte de coruptie la punctele de trecere a frontierei.

Vama cu Serbia a fost inchisa total

06:00 In vamile Stamora Moravita, judetul Timis, si Naidas, judetul Caras - Severin, mai multi vamesi si politisti de frontiera sunt suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului cu tigari din Serbia, asa ca au fost ridicati pentru cercetari.

O a treia vama la care se fac perchezitii este vama Oravita din Caras Severin.

Vama Siret reloaded

Intreaga actiune este coordonata de la Bucuresti, fiind similara celei de saptamana trecuta, de la Vama Siret,
Va reamintim ca saptamana trecuta au avut loc descinderi la Vama Siret, din judetul Suceava, in urma carora sunt cercetate penal 59 de persoane.

Vama Siret a fost blocata complet joi dimineata, atat la punctul de iesire, cat si la cel de intrare, si cozile de masini s-au intins pe mai multi kilometri. Dupa actiunea in forta a politistilor, traficul normal s-a reluat abia in jurul orei 10:00. Reteaua anihilata joi de procurori era filata inclusiv cu ajutorul unor politisti sub acoperire, in urma unor informatii primite de DGA si DNA de la SRI.

Potrivit anchetatorilor, contrabandistii se foloseau de localnici pentru transportul marfii. Se pare ca era vorba mai ales de femei, care carau cantitati mici de tigari pe bicicleta.

Instanta a emis mandate de arestare, pentru 29 de zile, pe numele lui Gheorghe Constantin Lavric, Radu Lucanu, Marinel Ionel Giza, Daniela Capatina, Adrian Vasile Balici, Cristinel Tiprigan, Catalin Dumitru Zebreniuc, Valentina Ioana Sauciuc, Adrian Petru Mudrac, Fanel Florin Radacina, George Slevoaca, Alina Gheorghe Pavlovici, George Bogdan Ungureanu si Ilie Zahariuc.