Potrivit amendamentului mentionat, "varsta standard de pensionare este 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei", atingerea acestei varste realizandu-se prin cresterea varstelor standard de pensionare.

Amendamentul formulat de deputatul PSD Dan Mircea Popescu si deputatul PDL Ioan Botis a fost votat cu un singur vot impotriva, exprimat de un deputat UDMR.

In plus, deputatii au mentinut prevederea din textul Guvernului potrivit careia varsta de pensionare pentru cei din sistemul de aparare ramane 60 de ani pentru femei si barbati.

Dupa ce va fi discutata in comisiile din Camera Deputatilor, legea va fi dezbatuta si votata in plen, urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011.

Egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati la 65 de ani s-a lovit de rezistenta sindicatelor si a opozitiei, care sustin ca speranta de viata in Romania este mult mai mica decat in celelalte tari europene si nu se pot lua aceleasi masuri.

Una dintre propunerile sindicatelor a fost scaderea varstei de pensionare pentru femei in functie de numarul de copii nascuti.

Potrivit proiectului Guvernului, varsta de pensionare pentru femei ar urma sa ajunga la 65 de ani, in 2030. In conformitate cu legea pensiilor deja in vigoare, barbatii se vor pensiona la 65 de ani incepand cu 1 ianuarie 2015.

Vezi aici de ce este nevoie de reformarea sistemului de pensii si ce au facut alte tari.