In legatura cu legea pensiilor am facut progrese. Putem discuta despre o reducere a varstei de pensionare la femei de un an, pentru cele cu doi copii, si cu doi ani, pentru cele care au mai mult de doi copii”, a spus Emil Boc, dupa intalnirea cu sindicatele de la Ministerul Muncii.

Astfel, femeile cu copii vor iesi la pensie la 64 sau la 63 de ani, in functie de numarul de copii.

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a adaugat ca reducerea varstei de pensionare nu se acorda automat tuturor femeilor care nasc cel putin doi copii.

Pentru a beneficia de acest drept, mamele trebuie sa si ingrijeasca copiii pe care ii nasc, cel putin pana la varsta de zece ani, a subliniat Seitan.

Boc a precizat insa ca femeile se vor pensiona la 65 de ani abia in 2030, atunci cand varsta de pensionare se va egaliza cu cea a barbatilor.

Premierul a mai spus va tine cont si de cerinta sindicatelor de a reduce varsta de pensionare in cazul celor care muncesc in conditii speciale.

Referitor la punctul de pensie, Boc a spus ca, incepand de la anul, se va calcula astfel incat acesta sa fie mentinut la minimum 40% din salariul mediu, o crestere la 45% insemnand un efort in plus la bugetul de stat de 3 miliarde de euro. In functie de evolutiile economiei, punctul de pensie ar putea depasi 40% din salariul mediu, in anii urmatori, a mai spus seful Executivului.

Una dintre revendicarile sindicatelor este majorarea, din acest an, a punctului de pensie la 45% din salariul mediu, asa cum prevede legea in vigoare. De altfel, unele federatii de pensionari au dat in judecata Guvernul pentru nerespectarea legii.

In prezent, valoarea punctului de pensie este de 39,9%