"O buna parte din militari au ajuns pensionari datorita reformelor, deci ei au dreptate cand spun ca nu trebuie sa fie sacrificati, dar pe de alta parte aritmetica asta bugetara, financiara, este cinica, nu asculta de motive sociale. Pur si simplu se termina banii si atunci este ca intr-o familie, incerci sa ii dramuiesti", a spus Isarescu, la TVR 1.

El a povestit cum in anul 2000, cand ocupa functia de premier, s-a dus la Bruxelles si oficialii NATO i-au spus ca Romania are o armata de tip estic, care trebuie redusa drastic, si au intrebat daca statul este pregatit sa asigure pensiile persoanelor care ies din armata.

Isarescu a vorbit in acest context si despre necesitatea renuntarii la unele actiuni din ultimii 20 de ani, aratand ca trebuie luate masuri pentru a reduce dezechilibrul intre numarul contribuabililor si cel al pensionarilor.

"Dezechilibrul intre numarul contribuabililor si cel al pensionarilor s-a creat in 20 de ani. Nu spun ca ne mai trebuie 20 de ani sa il corectam, dar probabil ca vreo 10 ani ne trebuie. Trebuie sa schimbam tendinta, cu alte cuvinte sa stimulam munca, pe cei care creeaza locuri de munca, adica mediul de afaceri, si, pe de alta parte, sa temperam, cat se poate, ca aici sunt si legile naturale, pensionarea si mai ales pensionarea anticipata", a explicat guvernatorul bancii centrale.

El a aratat ca pensionarea anticipata a fost in anii '90 o solutie pentru evitarea somajului si a tensiunilor sociale, dar acum Romania nu isi mai poate permite o asemenea abordare.

Pensiile fostilor militari au fost in ultima perioada subiect de dezbatere, in contextul recalcularii cuantumului.

Cui i s-a calculat gresit pensia isi va lua banii retroactiv! Astfel incearca oficialii Ministerului Apararii sa ii calmeze pe militarii pensionari, care au dat statul in judecata.

Autoritatile dau insa vina tot pe oameni, pentru ca nu si-ar fi depus la timp toate actele si, de aceea, au iesit in pierdere. Deloc impresionati, cei care se simt nedreptatiti bat nervosi pe la portile tribunalelor.Peste 200 de fosti angajati de la Interne si Aparare au "descins" la Curtea de Apel Pitesti.

A fost primul termen in procesul in care pensionarii militari acuza Guvernul Romaniei ca nu le-a recalculat bine veniturile.

Multi sunt pur si simplu disperati pentru ca, spun ei, statul le-a taiat jumatate din bani. In plus se simt jigniti pentru ca nu le mai sunt recunoscute meritele.

In tot acest timp, cei din Ministerul Apararii Nationale anunta ca au procesat deja peste 20 de mii de dosare. Ba se lauda cu niste cresteri.

De exemplu, un general in rezerva, fost sef de stat major, care avea o pensie de 7.298 de lei, primeste acum 7.338 de lei. Iar un general de brigada care avea o pensie de 4.494 de lei a primit o marire de 587 de lei.

Pentru scaderi, insa, ar fi de vina tot beneficiarii.

"La cei care nu si-au depus adeverintele de venit, sau n-au fost procesate in timp util, sau aveau date incomplete, li s-a calculat in functir de salariul mediu pe economie", a explicat general de brigada Maria Lupu, director financiar-contabil in MApN.

Oficialii promit insa ca in momentul in care toate actele vor fi in regula acolo unde s-au comis erori, oamenii isi vor primi banii retroactiv.