La intalnire au participat premierul Emil Boc, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igas si directorii serviciilor de informatii.

„Impreuna cu participantii la discutiile de azi am stabilit urmatoarele masuri pe care Guvernul urmeaza sa le puna in aplicare. Nu le-am stabilit eu, sunt rezultatul discutiilor avute cu ei. Prima concluzie este ca decizia ICCJ trebuie respectata, deci se supenda procesul de reclaculare a pensiilor. De asemenea, Guvernul va emite o ordonanta de prelungire a termenului de recalculare pana la 31 decembrie 2011. Alta masura stabilita e aceea ca pensiile recalculate pe legea 119 si comunicate pensionarilor militari prin decizii raman valabile, si cele care au crescut, si cele care au scazut”, a declarat presedintele Basescu.

Seful statului a mai spus ca va trebui gasit un alt mecanism de strangere a datelor necesare recalcularii pensiilor.

"Prin noua lege a pensiilor, militarii cu carieră întreagă câştigă", a mai spus presedintele. Basescu spune ca nu suntem pregătiţi să nu dăm satisfacţie celor care au ajuns să întindă mâna la banii statului. Spun că nu putem renunţa la această lege pentru că ea prefigurează şi viitorul celor aflaţi acum în Armată. Acest sistem permite înscrierea militarilor şi în sistemul de pensii private.
Ceea ce a suspendat Inalta Curte de Casatie este metodologia de calcuiare a pensiilor  a declarat Traian Basescu..

29.181 de pensii recalculate au intrat în plată şi se vor plăti, 20.740 de cadre militare au creştere, 8421 au scădere. Asta este situaţia în momentul de faţă. 16 sunt militarii cărora li se păstrează pensiile.

Declaratia presedintelui vine dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca recalcularea pensiilor militarilor trebuie stopata in cazul tuturor celor vizati de decizia Guvernului, si nu doar in cazul celor care si-au castigat drepturile in instanta. Guvernul, pe de alta parte, a interpretat altfel decizia instantei, si a hotarat continuarea recalcularii.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) apreciaza ca HG 735/2010 de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, discrimineaza beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare.


Vezi AICI de ce s-a ajuns in aceasta situatie!