"Pensionarilor militari ale caror dosare nu au fost inca procesate si care, potrivit legii, au primit o pensie recalculata la nivelul salariului mediu pe economie, le transmit sa aiba incredere ca vor primi retroactiv pensiile care li se cuvin de la 1 ianuarie anul acesta", a spus Oprea.
"Chiar si in cazurile particulare in care anumite perioade din cariera nu au fost identificate in arhive, procesul de completare a informatiilor va continua pana cand va fi solutionat si ultimul dosar", a mai spus ministrul.
Oprea a adaugat ca, pe masura ce se deruleaza activitatea de recalculare a dosarelor inca neprocesate, continua si completarea datelor care lipsesc pentru aceste situatii particulare. "Pe masura ce acestea vor fi identificate, vor fi emise noi decizii, iar militarii isi vor primi absolut toate drepturile care li se cuvin, potrivit legii", a spus el.
Gabriel Oprea i-a rugat pe pensionarii militari care nu au depus inca cereri de recalculare sa mearga la centrele militare de care apartin si sa completeze formularul prin care solicita eliberarea adeverintelor de venit.
Ministrul a amintit ca procesul de recalculare a pensiilor a inceput in urma cu 5 luni, dar a precizat ca ministerul nu a avut la inceput un flux suficient de ridicat de solicitari, majoritatea solicitarilor venind in lunile noiembrie si decembrie. In aceste conditii, a explicat Oprea, procesul de recalculare nu s-a putut incheia la 1 ianuarie 2011.
"Se stie foarte bine ca acest lucru s-a intamplat si foarte multi pensionari au fost manipulati sa actioneze impotriva propriului interes, chiar de catre aceia care ar fi trebuit sa le apere drepturile", a spus ministrul.
Oprea a explicat si o parte din dificultatile procesului de recalculare.
"Identificarea informatiei in mii de arhive, cautand date vechi de peste 60 de ani reprezinta o munca extrem de dificila. Unele registre sunt completate cu creionul si au fost scrise ilizibil. Altele s-au deteriorat in timp sau au fost depozitate in conditii improprii", a spus Oprea, care a dorit sa-i asigure pe pensionarii militari ca isi vor primi retroactiv absolut toate drepturile ce li se cuvin, de la 1 ianuarie 2011.
Oprea: Daca eram in locul lui Boc, nu stiu cum as fi reactionat fata de un ministru ca mine
Ministrul Apararii s-a catalogat drept "incapatanat si inflexibil" in problema drepturilor militarilor, el spunand in acest context ca nu stie cum ar fi reactionat daca ar fi fost in situatia premierului Emil Boc, care a dovedit "intelepciune politica".
"Va marturisesc omeneste ca, daca as fi fost in locul premierului, nu stiu cum as fi reactionat fata de un ministru incapatanat si inflexibil cum am fost eu in chestiunea drepturilor militarilor activi si in rezerva. Domnul Emil Boc a aratat ca are mai multa experienta politica decat mine si a dat dovada de preocupare si intelegere pentru situatia unor oameni exceptionali - militarii romani - intr-o perioada de criza mondiala", a declarat, miercuri, Gabriel Oprea.
El i-a multumit si presedintelui Traian Basescu, despre care a afirmat ca a fost alaturi de militari.
"Vreau sa-i multumesc in mod deosebit presedintelui Traian Basescu pentru faptul ca a fost alaturi de militari si a aratat ca Romania este capabila sa-si respecte contractul pe care il are cu Armata romana si cu militarii romani", a spus el.
"Va asigur ca voi continua sa ma bat pentru drepturile acestor oameni exceptionali din Armata Romana. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!", a adaugat Oprea in finalul declaratiei de presa, dupa care a facut semnul crucii.
Ministrul a mai spus in declaratia sustinuta miercuri ca a fost primul care a semnalat inclusiv in Parlament ca, in forma initiala a proiectului de lege propus de Ministerul Muncii, toate pensiile militare urmau sa scada cu procente de pana la 69%.
"Pus in fata realitatii economice, intr-o perioada de criza economica mondiala, am avut de ales: fie sa nu ma implic si sa fac un pas in spate stiind ca toate pensiile militare din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala ar fi urmat sa scada cu pana la 69%, fie sa-mi asum toate riscurile politice si sa ma lupt, sa fac tot ce pot omeneste pentru ca noua lege sa-i apere pe militari. Eu am ales a doua varianta si m-am tinut de cuvant atat fata de pensionarii militari, cat si fata de militarii activi. Astazi, niciuna din pensiile militare sub 3.000 de lei pentru cariera militara completa nu scade. Dimpotriva, multe dintre aceste pensii militare cresc", a punctat el.
Ce au facut pensionarii militari
Cadrele militare disponibilizate si in rezerva au declarat razboi Guvernului, din cauza reducerii pensiilor in urma recalcularii, si au merg la finele saptamanii trecute la tribunal pentru a da Executivul in judecata.
Principalii vizati sunt premierul Emil Boc, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ministrul Internelor, Traian Igas, si directorul SRI, George Maior. Militarii si politistii reproseaza Guvernului ca, desi le-a promis ca pensiile sub 3.000 de lei nu scad in urma recalcularii, multi dintre beneficiari s-au trezit cu venituri mult mai mici de la inceputul anului.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva a depus, joia trecuta, la Parchetul ICCJ plangeri penale impotriva premierului, a ministrilor Gabriel Oprea, Traian Igas, a directorului SRI, George Maior, pentru nerespectarea legislatiei si a hotararilor judecatoresti privind pensiile.