Insa, cazul recent, in care un beneficiar al programului nu si-a platit ratele si a intrat in executare silita, ridica multe semne de intrebare cu privire la problemele cu care fiecare dintre cei peste 19.000 de noi proprietari se vor confrunta in cazul in care vor ajunge intr-o situatie de incapacitate de plata.

Astfel, pentru cei care nu isi platesc trei luni consecutiv rata lunara la banca impreuna cu dobanda aferenta, programul Prima Casa s-ar putea chiar transforma intr-un cosmar!

In goana dupa lichiditati, este destul de posibil ca bancile sa prefere sa execute rapid garantia statului in loc de a mai pasui clientul! Sa nu uitam principiul fundamental al programului: Statul garanteaza ca institutia de credit isi va primi banii!

Ce a insemnat acest lucru pentru primul proprietar executat silit in cadrul programului Prima Casa? Ca mai departe, pentru a recupera, la randul ei, banii dati sau macar o parte din acestia, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care actioneaza in numele statului si ii apara interesele, va scoate la vanzare locuinta fara niciun fel de ezitare. 

Ca sa intelegeti si mai exact mecanismul: daca nu iti platesti rata si dobanda timp de trei luni, banca finantatoare are tot dreptul sa ceara statului sa-i achite in 15 zile intreaga datorie, iar apoi statul nu face decat sa-ti scoata casa la vanzare prin intermediul Fiscului.

Locuinta intra automat in proprietatea statului, iar asta inseamna ca tu in calitate de fost beneficiar vei fi evacuat fara concesii!

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a declarat pentru incont.ro ca in cazul in care, dupa vanzarea imobilului, statul nu isi recupereaza intreaga datorie, atunci blocheaza conturile fostului beneficiar si ii poate pune poprire pe venituri. Mai mult decat atat, ii poate executa silit chiar si alte proprietati.

Prima executare silita in cadrul programului a avut loc recent in judetul Constanta, mai precis in localitatea Poarta Alba, unde statul a scos deja la vanzare o casa de 74 de metri patrati cu 30.000 de euro, valoarea creditului acordat fiind de 57.000 de euro.

Emil Mihailescu, directorul Administratiei Finantelor Publice Murfatlar, de care apartine localitatea in cauza, a declarat pentru incont.ro ca pretul ar putea scadea cu pana la 50% la a doua licitatie, daca respectiva locuinta nu va fi vanduta.

“Diferentele vor fi recuperate de stat fie de la titularul creditului, fie de la banca. In acest moment, asteptam rezultatul unei anchete, demarate in acest caz”, a mai spus oficialul.

Practic, BCR Cernavoda a acordat un credit de 57.000 de euro unei persoane de 24 de ani cu opt clase, care are un venit de 600 de lei lunar, in conditiile in care venitul minim pentru un credit prin Prima Casa este, teoretic, de circa 300 de euro.

Reprezentantii Fiscului asteapta rezultatele Parchetului pentru a stabili daca a fost comisa o frauda si cine sunt vinovatii.