Astfel, anunturile care vizeaza vanzarea terenurilor pentru constructia de case tin capul de afis pe cam toate portalurile imobiliare. Vestea buna este ca dincolo de faptul ca preturile au scazut foarte mult, tendinta pare a fi de scadere in continuare in anumite orase.  

“Terenurile sunt acum foarte ieftine. Tendinta este de stagnare daca nu chiar de scadere in anumite orase! Difera oricum de la un oras la altul”, a declarat pentru incont.ro Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

El a mai spus ca in zonele limitrofe oraselor, preturile terenurilor s-au redus cu procente cuprinse intre 30 si 80%, iar in zona urbana, taierea de pret a fost mai putin abrupta, undeva la 30-40%.

Potrivit acestuia, in prezent, companiile sunt singurii cumparatori si sunt interesate de suprafete mari pentru retail (magazine) si de zone industriale, asta in timp ce tranzactiile cu terenuri pentru case nu s-au dezmortit inca. De asemenea, daca sunteti de cealalta parte a baricadei si aveti un teren de vanzare ar trebui sa stiti ca mai sunt la mare cautare si suprafetele mai intinse pe care se pot ridica dezvoltari rezidentiale colective!

 “Nici in interiorul orasului si nici in exterior adica la margine nu prea se vand terenuri pentru constructii individuale”, a mai spus Cristian Clenciu. El a adaugat ca un teren pretabil pentru dezvoltari rezidentiale in orasele mari costa acum in jur de 200 - 400 de euro pe metrul patrat. In afara oraselor, preturile pornesc de la cateva zeci de euro, depinde de fiecare oras in parte.

“Inainte, terenurile erau marfa speculativa si se scumpeau aproape zilnic. Acum, preturile lor s-au prabusit! Zonele limitrofe sunt destinate in general oamenilor bogati cu doua-trei masini si vila”, a adaugat oficialul ARAI, invitat recent la videochat-ul incont.ro.

Potrivit lui, este insa destul de posibil ca in intravilan, terenurile sa aiba un pret ascendent. “Zona limitrofa este cea mai afectata pentru ca oamenii interesati de ea sunt foarte afectati de criza”, a mai afirmat acesta.

La ora actuala, tranzactiile cu terenuri pentru constructii personale sunt aproape inghetate in principal din cauza ca Prima Casa 2 nu functioneaza inca pentru constructii noi si astfel doritorii nu sunt stimulati sa investeasca pentru ca nu au acces la credite garantate de stat.

Citeste aici de ce nu functioneaza inca Prima Casa 2!

Expertii Colliers International avertizau recent intr-un raport ca intrarea in functiune a programului Prima Casa 2 ar putea duce la o scumpire a terenurilor.

"Estimam ca preturile au ajuns aproape de punctul minim si, daca vor mai avea loc ajustari, acestea vor fi minore”, spuneau cu putin timp in urma acestia.

Potrivit specialistilor Colliers International, la finele anului trecut – inceputul acestui an, pretul mediu cerut la vanzarea terenurilor in Bucuresti era de 1.500 - 2.500 euro/metru patrat (mp) in centru (Aviatorilor, Dorobanti, Romana, Universitate, Unirii), 500 - 800 euro/mp in semi-centru (Baneasa, Crangasi, Progresului, Vacaresti, Mihai Bravu, Colentina) si 200 - 400 euro/mp la periferie (Sisesti, Pipera, Ghencea, Berceni, Pantelimon.
 
Potrivit lor, in Bucuresti, valoarea terenurilor tranzactionate in Bucuresti a scazut cu 90% comparativ cu anul anterior, chiar daca preturile au ajuns foarte aproape de nivelul inregistrat in 2006.

"Dupa noua luni de stagnare, piata de terenuri din Bucuresti a inceput sa dea semne de revigorare catre sfarsitul anului 2009. In ciuda ajustarii substantiale a preturilor, care au ajuns foarte aproape de nivelul inregistrat in 2006, valoarea terenurilor tranzactionate a atins cu greu 10% din valoarea inregistrata in 2008. Cu toate acestea, evolutia din ultimele luni ne fac increzatori ca vom asista la o schimbare pozitiva pe piata in anul care tocmai a inceput. (...) Ne asteptam ca prima parte a anului 2010 sa ramana dominata de cautarea de proprietati "distressed" care au fost relativ rare pe piata in 2009. Tot in primul semestru ne asteptam ca bancile sa clarifice daca vor proceda la executarea creditelor neperformante intr-o proportie mai mare decat in 2009, incluzand si proprietatile bune, in locatii cu potential de dezvoltare", se arata intr-un raport elaborat de specialistii Colliers.
  
Cum cumperi un teren?
 
Inainte de a achizitiona un teren, ar trebui sa stii ca exista terenuri pe care se pot ridica constructii (intravilane) si terenuri (extravilane), pe care nu pot fi ridicate case decat dupa introducerea lor in intravilan.

Daca vrei sa stii care ar fi pasii principali pe care trebuie sa ii faci ca sa inchei cu succes o astfel de afacere, iti prezentam succint cateva informatii puse la dispozitie de agentiile imobiliare.

Mai intai de toate, verifica foarte bine actele de proprietate si actele de identitate ale vanzatorului ca sa nu ai de-a face cu un fals proprietar.

Mai departe, recomandarea analistilor imobiliari este sa verifici titlurile de proprietate asupra terenului si ale fostilor proprietari deoarece o neregula in legalitatea transferurilor poate duce chiar la anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat de tine.

Ca sa fii sigur ca nu cumperi ceva grevat de datorii, verifica extrasul de carte funciara si incheierile prin care sarcinile impuse au fost radiate.

Arunca un ochi si pe schitele si documentele cadastrale si ai grija sa primesti situatia impozitelor pe respectivul teren si sa stii daca au fost sau nu platite. Pentru asta ti-ar trebui un certificat fiscal pe care vanzatorul are obligatia sa ti-l prezinte.

O alta chestiune la care ar trebui sa fii atent: cauta in opisurile instantelor judecatoresti unde este situat terenul ca nu cumva acesta sa faca obiectul vreunui proces. Este posibil ca vanzatorul “sa uite” sa iti spuna, iar cartea funciara nu contine astfel de informatii!