Anuntul ca Guvernul vrea sa taie aproape toate veniturile romanilor de la 1 iunie a infuriat, cum era de asteptat, pe toata lumea. Pe langa bugetari si pensionari, ale caror venituri lunare vor scadea cu 25 si, respectiv, 15 procente, mamele sunt la fel de nemultumite la vestea ca indemnizatiile pentru ingrijirea copilului vor scadea, si ele, cu un sfert, de luna viitoare. Daca in cazul salariilor si a pensiilor, reducerea cheltuielor va fi de un procent din PIB, pentru fiecare dintre masurile aplicate, sa vedem, insa, ce economii face statul la buget prin taierea sau eliminarea unor alocatii si ajutoare sociale.
Dupa ce saptamana trecuta au circulat mai multe variante referitoare la procentul cu care urmeaza sa fie taiata indemnizatia pentru ingrijirea copilului, se pare ca varianta oficiala agreata este reducerea cu 25%.
Potrivit Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale (ANPS), statul a cheltuit in luna martie 190 de milioane de lei pentru plata indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Avand in vedere ca 124.500 de beneficiari primeau valoarea minima a indemnizatiei, de 600 de lei, suma care nu scade, taierea cu 25% se va aplica sumei folosite pentru plata indemnizatiilor mai mari de 600 de lei si pana la 4.000 de lei.
Astfel, economia estimativa realizata la bugetul de stat, in conditiile in care s-ar mentine acelasi numar de beneficiari pe tot parcursul anului, ar fi de aproape 173 de milioane de lei in urmatoarele sase luni, adica peste 42 de milioane de euro.
Guvernul intentioneaza, de asemenea, sa reduca cu 15% si alocatia complementara si pe cea pentru familiile monoparentale. Astfel, daca, potrivit ultimelor statistici diaponibile, suma cheltuita cu primul dintre ajutoare a fost de 37,6 milioane de lei pe luna, rezulta ca in sase luni, economia facuta va fi de 33,8 milioane de lei (8,2 milioane de euro).
In cazul alocatiei pentru familiile monoparentale, la o suma cheltuita pentru o luna de 16 milioane de lei, taierea cu 15% va duce la o economie pana la sfarsitul anului de 14,4 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
Executivul a decis si eliminarea altor ajutoare, respectiv alocatia pentru nastere, in valoare de 230 de lei, trusoul pentru nou-nascuti, de 150 de lei, precum si stimulentul acordat la prima casatorie, in valoare de 200 de euro.
La un calcul estimativ, luand in considerare faptul ca s-ar mentine acelasi numar de beneficiari pentru fiecare din urmatoarele sase luni, rezulta o cheltuiala in minus pentru stat de peste 17 milioane de lei (4,2 milioane de euro), prin eliminarea celor trei alocatii.
Astfel, prin reducerea sau eliminarea celor sase indemnizatii si alocatii se face o reducere de peste 238 de milioane de lei (57 de milioane de euro).
Guvernul estimeaza, de asemenea, ca va reduce cheltuielile de personal din sectorul bugetar, in al doilea semestru al anului, cu 5,39 miliarde lei, reprezentand 1,06% din PIB, prin diminuarea cu 25% a salariilor incepand cu 1 iunie.
Totodata, Executivul mizeaza si pe reducerea cu 5,2 miliarde lei (1% din PIB) a cheltuielilor cu asistenta sociala, urmare a diminuarii cu 15% a pensiilor si altor drepturi sociale.