Cum poti sa gasesti cel mai bun credit de pe piata!
Daca te-ai decis sa iti cumperi o locuinta si ai nevoie de un imprumut bancar, dincolo de evaluarea costurilor, trebuie sa faci o analiza a ofertelor. Pentru ca te angajezi la un credit pe zeci de ani, sunt importante relatia cu banca, increderea si flexibilitatea bancii, timpul de aprobare si acordare a creditului.
Inainte sa alegi o oferta, programeaza-ti intalniri cu reprezenatnti ai cat mai multor banci si cere o copie a contractului de la fiecare banca si un grafic de simulare a ratelor.
Citeste contractul cu atentie, mai ales la capitolele referitoare la costurile totale ale creditului, dobanda anuala efectiva (DAE), termenele de plata, diverse clauze contractuale, drepturile si obligatiile partilor. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului te sfatuieste, in cazul in care ai ales banca de la care vrei credit, sa nu achiti avansul pana cand dosarul de solicitare nu iti este aprobat.
Daca nu esti decis in ce moneda sa iti iei creditul, exista o lege nescrisa pe care au inceput sa o aplice toate bancile: ia credit in moneda in care esti remunerat sau la care salariul este indexat. Asta pentru a evita riscurile unei fluctuatii de curs.
Practic, dupa ce analizezi ofertele si te decizi la una, trebuie sa depui spre analiza la banca dosarul de credit. Dupa evaluarea locuintei de catre evaluatorii bancii, insitutia decide daca iti aproba sau nu creditul. Urmatorul pas ar fi solicitarea celui de-al doilea extras de carte funciara pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare si a celui de ipotecar.
Apoi urmeaza intabularea contractului de vanzare-cumparare si solicitarea unui nou extras de carte funciara. Dupa ce acetse etape au fost parcurse, urmeaza semnarea contractului de credit si virarea credituluiin contul vanzatorului.
E important sa stii ca daca dupa contractarea unui credit in valuta indicii de referinta scad considerabil, banca trebuie sa reduca dobanda, potrivit ANPC. Totodata, banca nu poate majora marja din dobanda perceputa pentru creditele acordate. Daca dosarul de credit va este refuza de o banca, aceasta este obligata sa va ofere o explicatie. Daca va simtit nedreptatiti de institutia bancara puteti face sesizare la ANPC.
Potrivit datelor ANPC, in ianuarie la peste 100 de romani au si-au reclamat banca. Cei mai multi consumatori au facut sesizari pentru ca existau clauze abuzive in contractele de credit, in special cele referitoare la majorarea de dobanda. Anul trecut, aproximativ 3.000 de romani au facut plangere la ANPC legate de banci.
Actele de care ai nevoie la banca pentru dosarul de credit
-Actele pentru bonitatea clientului
-Cerere creditare (formular tip oferit de banca);
-Declaratie – Acord pentru coplatitori, daca este cazul (formular tip oferit de banca);
-BI/CI pentru solicitant si, daca este cazul, pentru coplatitori (copie);
-Adeverinta de salariu (formular tip oferit de banca);
-Cartea de munca (primele si ultimele doua pagini) sau contractul individual de munca si protectie sociala;
-Documente necesare pentru justificarea veniturilor realizate din alte surse;
-Formular pentru “Bugetul familiei” (se obtine de la banca);
-Ultimele trei extrase lunare in cazul in care solicitantul detine carti de credit
Documente necesare pentru cumpararea locuintei
-Actul de proprietate asupra locuintei ce face obiectul vanzarii/cumpararii inregistrat la Biroul de Carte Funciara (copie);
-Dosarul cadastral (copie);
-Antecontract de vanzare/cumparare;
-Declaratia, pe proprie raspundere, a vanzatorului ca imobilul nu este revendicat si ca nu exista litigii in legatura cu acesta.
Pe acelasi subiect: