Scapam mai usor de creditul de la banca ! Legea falimentului personal poate intra in vigoare in iunie !
Legea falimentului personal va reprezenta un risc suplimentar pentru institutiile de credit si va obliga bancile sa creasca costurile creditelor pentru persoanele fizice, în special pentru cele ipotecare, a declarat vicepresedintele ARB si presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen. Senatorii au adoptat, marti, propunerea legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL. Optimisti, initiatorii legii, avocatul Gheorghe Piperea si senatorul Iulian Urban, cred ca legea va intra in vigoare in luna iunie.
O astfel de lege ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci fie pentru ca au fost concediati sau pentru ca li s-au micsorat salariile, sa intre sub protectia tribunalului.
Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani.
Proiectul de lege, realizat dupa modelul legii falimentului personal din SUA, permite instantelor sa stabileasca daca o persoana se afla in insoventa scuzabila sau faliment fraudulos.
Daca legea ar intra in vigoare, intreaga procedura ar trebui inchisa in cinci luni, perioada in care debitorul nu mai are acces la credite, cumparaturi in rate, contracte de leasing sau orice alte operatiuni care presupun creditarea.
Daca instanta considera ca falimentul este scuzabil, persoanei i se acorda asa-numitul nou inceput, el poate avea din nou acces la credite si isi recastiga statutul anterior.
"In 99% din cazurile in care se va aplica legea va fi vorba de cineva care a luat un credit mare de la bancă si exista in garantie un activ mare. Daca nu ramburseza creditul, casa si terenul sunt vandute, iar banii merg la banca. Pentru asta nu e nevoie de o lege speciala. Legea va reprezenta un risc pentru ca va fi vazuta ca o oportunitate (...) S-a vazut ca nici legea insolvabilitatii companiilor nu a functionat cum trebuie, pentru ca nici bancile, nici avocatii, nici clientii nu au experienta necesara. Trebuie proceduri rapide, trebuie scurtate termenele", a spus van Groningen, citat de Mediafax.
Totodata, potrivit lui Adrian Vasilescu, adoptarea legii falimentului personal ar putea forta bancile sa caute garantii suplimentare pentru finantare si va restrictiona accesul la credite, sustine Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR,aratand ca banca centrala a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului.
"Proiectul legii falimentului personal in aparenta este generos. In esenta lui, insa, este posibil sa ne trezim in fata unor prevederi legale care sa provoace o presiune puternica asupra unui sistem, ma refer la sistemul bancar, care si asa suporta un proces de incetinire a creditarii. (...)", a declarat pentru Mediafax Vasilescu.
Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocand probleme de legalitate. Legea urmeaza sa primeasca avizele si votul Camerei Deputatilor.
Pe acelasi subiect: