Practic, atunci cand nu iti mai platesti ratele, banca poate obtine maximum 50% din salariul sau veniturile tale. Procentul de 50 % se aplica celor care au mai multe credite restante. Daca este vorba insa de un singur credit, banca poate obtine maxim 30 % din salariul tau. 

Exista insa si multe venituri pe care banca nu le poate cere in contul datoriei oricat si-ar dori acest lucru.

AlocaÅ£iile de stat si indemnizatiile pentru copii sau ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, sau cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat sau diurnele sunt venituri care intra in aceasta categorie.

De asemenea, daca ai fost concediat si ai primit salarii compensatorii , sau primesti lunar ajutor de somaj trebuie sa stii ca banca nu are dreptul sa iti execute acesti bani daca ai ajuns in situatia de a fi executat silit. Avocatul Iulian Urban a explicat pentru incont.ro ca daca o institutie financiara a  facut acest lucru este o ilegaliate.
  
Conturile în care sunt depuse alocaÅ£iile sunt unele speciale, in care titularul contului este copilul, iar deci bancile ar trebui sa cunoasca provenienta banilor”, a explicat Urban. In cazul In care parintele dispune mutarea alocatiei copilului intr-un alt cont, atunci banca poate proceda la oprirea banilor.

Pana in prezent, potrivit lui Gheorghe Piperea, avocat specializat pe faliment si insolventa, peste 100.000 de persoane fizice din Romania sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci. Piperea spune ca  exista o banca din primele 5 banci din Romania care are deja  20.000 de cereri de executare silita.

"In luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silita pentru persoanele fizice din partea bancilor, iar numarul acestora a depasit 20.000 la o banca din Top 5. Dintre acestea, cele mai multe solicitari sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei", a afirmat Piperea.

"Este vorba despre acele persoane care au contractat credite in asa-zisa perioada de boom economic si acum nu-si mai pot plati creditele pentru ca li s-au redus salariile sau au fost trimisi in somaj", a completat el.

Aceasta crestere a numarului de executari silite se va reflecta in pretul caselor si al terenurilor, care va atinge in luna iunie un minim al ultimilor trei ani, estimeaza avocatul.

"Pretul constructiilor si al terenurilor se va prabusi si am putea vorbi despre o relansare a vanzarilor in acest domeniu, intrucat vom vorbi de preturi aflate mai aproape de realitate, respectiv de 50% din valoarea caselor din 2007 sau de 30% din pretul terenurilor din acea perioada", a apreciat Piperea.