Dupa un deceniu de se cret in ceea ce priveste con tractele directe ale Hidroelectrica, Fondul Proprietatea, actionar minoritar in toate "perlele energetice" din sistemul romanesc, a scos la iveala situatiile financiare si rapoartele administratorilor pentru cele mai mari 20 de companii pe care le are in portofoliu printre care se numara Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica.

Informarea publicului privind rezultatele financiare ale acestor companii nu a fost niciodata o prioritate pe lista Ministerului Economiei, actionarul majoritar al acestor firme strategice, spre deosebire de companiile care sunt listate la Bursa si care trimestrial explica evolutia principalilor indicatori financiari.

Printre cele mai interesante date publicate in legatura cu activitatea Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania si cea mai valoroasa companie controlata de stat, sunt cele legate de contractele directe de vanzare a energiei in 2010. Astfel, compania a renuntat anul trecut la un castig de peste 90 milioane de euro prin faptul ca a ales sa-si vanda energia prin contracte directe si nu pe bursa de energie OPCOM.

"Intotdeauna rapoartele administratorilor au fost puse la dispozitia organelor abilitate. Daca Fondul Proprietatea a luat decizia de a publica aceste date confidentiale, atunci trebuie sa-si asume si raspunderea juridica pentru aceas tadecizie", spune Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, castigul de 90 milioane de euro la care Hidroelectrica a renuntat este unul ipotetic.

Citeste mai multe pe www.zf.ro