Statul va renunta la dreptul de subscriere pentru a permite investitorilor sa intre in actionariatul celor doua companii, cei mai mari producatori de energie din Romania, prin aceste oferte publice primare. Fondul Proprietatea isi va putea mentine participatia daca va subcrie actiuni in cadrul operatiunilor.

La Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea detine 9,72% din actiuni si va putea sa-si pastreze participatia daca va subscrie actiuni reprezentand 1,077% din capital. Compania are un capital social de 2,536 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 10 lei.

La Hidroelectrica, Fondul controleaza 20% din actiuni isi va putea mentine participatia daca va subscrie 2,49% din titluri. Hidroelectrica are un capital social de 4,449 miliarde de lei, iar valoarea nominala a unui titlu este tot de 10 lei.

Pretul de vanzare al actiunilor nou emise va fi cel putin egal cu pretul de referinta utilizabil in cadrul unui mecanism de determinare a pretului de oferta aprobat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Autoritatile romane au convenit cu FMI ca procedurile de listare a companiei Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa a 10% din actiuni sa fie incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a acestui an, dupa ce in primele doua luni va fi angajata o banca de investitii care sa pregateasca operatiunea.

Listarea Hidroelectrica va fi realizata printr-o majorare a capitalului companiei, o operatiune similara urmand sa fie derulata si in cazul Nuclearelectrica.

Astfel, pana la jumatatea lunii februarie 2012 va fi selectata o banca de investitii care sa pregateasca vanzarea actiunilor, iar prospectul de vanzare va fi publicat pana la sfarsitul lunii iulie. Statul va angaja si un consultant juridic pentru aceasta operatiune.

Guvernul si FMI au convenit totodata ca oferta publica primara pentru pachetul de 10% din actiunile statului la Hidroelectrica sa fie incheiata pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Hidroelectrica este mentinuta pe lista companiilor pentru care va fi numit un manager privat, termenul pentru aceasta procedura fiind in continuare sfarsitul lunii decembrie 2011.