"Prin aceasta modificare s-a urmarit, in principal, indeplinirea obiectivului de crestere a absorbtiei fondurilor alocate Romaniei din fonduri europene in perioada 2007-2013", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, citat de Mediafax.

Una dintre cele mai importante modificari vizeaza introducerea masurii "Bunastarea animalelor" pentru sectorul porcine.
Totodata, nivelul maxim al sprijinului acordat tinerilor fermieri a crescut de la 25.000 de euro la 40.000 euro, iar nivelul minim de formare profesionala pentru accesarea masurii a fost modificat.

In cazul masurii modernizarii exploatatiilor agricole, modificarile vizeaza prelungirea datei la care standardele privind nitratii si laptele crud devin obligatorii, precum si a datei la care se incheie perioada de gratie pentru cele doua standarde. De asemenea, se sectorul bovine pentru carne va fi considerat prioritar, iar valoarea maxima eligibila a unui proiect din sectorul vegetal va fi de un milion de euro.

Pentru masura "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", modificarile vizeaza prelungirea datei la care se incheie perioada de gratie pentru standardele ramase in vigoare. Totodata, au fost prioritizate micro-intreprinderile pentru sacrificare si procesare carne precum si cele pentru colectare si procesare lapte, fiind introdusa si o plafonare a valorii maxime eligibile a proiectelor pentru acest tip de investitii.

La masura care vizeaza sprijinul pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, ajutorul a crescut de la 70% la 85% pentru investitiile in sectorul productiei non-agricole.

In ceea ce priveste masura "Incurajarea activitatilor turistice", sprijinul a fost majorat de la 70% la 85% pentru investitiile in agro-turism, precum si plafonul maxim pentru investitiile in domeniu, de la 70.000 euro la 100.000 euro pentru un proiect.

Alte modificari aduse Programului National de Dezvoltare Rurala vizeaza introducerea de noi pachete in cadrul masurii "Plati de agro-mediu", cat si modificari in procesul de selectie a proiectelor.

Fondurile alocate pentru Romania prin PNDR in perioada 2007-2013 sunt de 10,09 miliarde de euro, dintre care 8 miliarde de euro bani europeni.