Fermierii inregistrati ca PFA nu trebuie sa plateasca impozit pe veniturile din agricultura
Fermierii inregistrati ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie sa plateasca impozit pe veniturile din agricultura, afirma deputatul UDMR Edler Andras, situatia fiind clarificata in urma discutiilor cu MFP, care va propune un nou sistem de impozitare a veniturilor agricole "semnificative".
Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca agricultorii care s-au inregistrat ca persoane fizice autorizate (PFA) nu trebuie sa plateasca in viitor impozit pe veniturile realizate, scrie Mediafax.
El a mentionat ca Ministerul Finantelor, in consens cu cel al Agriculturii, a emis, vinerea trecuta, o circulara in acest sens.
"Avand in vedere ca sute de mii de fermieri care au beneficiat de sprijin de la MADR au trebuit sa devina persoane fizice autorizate (PFA), s-au cerut clarificari privind impozitarea PFA. La solicitarea MADR, Ministerul Finantelor Publice a trimis in teritoriu o circulara prin care se clarifica, dupa multe discutii si ambiguitati, ca persoanele fizice care desfasoara activitati agricole in baza unei autorizatii (PFA; II; AF) nu platesc impozit pe veniturile realizate in agricultura. Subliniem faptul ca in acest moment, la nivelul MADR nu exista un proiect de act normativ care sa introduca o noua forma de impozitare pentru producatorii agricoli", se arata intr-o precizare transmisa de Ministerul Agriculturii.
Deputatul Edler a afirmat ca foarte multi fermieri s-au inregistrat in ultimii ani ca PFA, in vederea accesarii fondurilor europene, si la acel moment au aflat ca, daca pana atunci nu a trebuit sa plateasca impozit pe veniturile realizate din agricultura, odata cu trecerea la PFA, Fiscul le cere impozit.
Potrivit sursei citate, in consecinta, cei care au platit impozit vor putea solicita restituirea acestuia.
La randul sau, secretarul de stat Tanczos Barna a apreciat drept o realizare uriasa clarificarea aspectelor "cateodata ambigue" din Codul Fiscal si din normele de aplicare.
Tanczos a spus ca, in cazul in care se va reusi definitivarea noului sistem de impozitare, aceasta trebuie sa fie aprobat pana la sfarsitul lunii iunie, astfel incat sa intre in vigoare din 1 ianuarie 2013.
Pe acelasi subiect: