In ultimii opt ani, lucrurile au inceput sa se schimbe insa. Oamenii care traiesc in muntii din nordul Pakistanului au descoperit modalitati prin care sa razbeasca.

Cu sprijinul Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), satenii au infiintata o cooperativa si, dupa ce si-au pus banii laolalta au inceput sa acorde microcredite pentru a reduce saracia si a ridica nivelul scazut de trai al comunitatii. Criteriile de acordare a creditelor se stabilesc in urma unui proces democratic, noteaza ziarul german.

De pilda, Yasmen Akhtarhat, originara din Pakistan, a beneficiat de un asemenea imprumut. El le-a spus jurnalistilor occidentali ca a folosit banii pentru a-si dezvolta cultura de legume. Acum se poate lauda cu un venit sigur din vanzarea lor: "Nu mai trebui sa mai cer nimanui bani. Sunt independenta. Cinci femei din zona mi-au urmat exemplul, iar acum vin la mine sa cumpere semninte sau sa imi ceara sfaturi privind gradinaritul", a marturisit femeia.

Un alt exemplu il reprezinta infirmeria care exista astazi in regiunea de nord. In urma cu cativa ani nu exista un astfel de spital, cea mai apropiata unitate medicala de urgente era mult prea departe pentru locuitorii din zona. Printr-o microfinantare, pakistanezul Muhammad Nadeem, specializat in medicina, a ridicat o clinica, unde ingrijeste in jur de 45 de pacienti pe zi.

Si Ibrar Husein reprezinta un exemplu de succes pentru oamenii din comunitate. A cerut un imprumut pentru a-si deschide propria afacere. Pentru ca nu avea insa niciun fel de pregatire profesionala, cei din comunitate i-au pus conditia sa se specializeze intr-o meserie. Husein a acceptat, a facut o scoala de instalator, iar mai tarziu a primit si un microcredit, cu ajutorul caruia si-a deschis o firma. Potrivit Deutsche Welle, barbatul si-a platit datoriile intr-un an de zile, iar astazi, dupa cinci ani de activitate in domeniu, ii invata si pe altii sa se descurce pe cont propriu.