Dar, pentru ca isi permite sa fie “in tendinte”, Romania risca suspendarea acestor fonduri, avertizeaza ministrul Leonard Orban. Iar asta ar pune pe butuc, toata agricultura.

Comuna Sercaia, judetul Brasov. Acum 5 ani un investitor german a mers acolo cu planuri mari pe hartie. Localnicii spun ca de atunci primeste si subventii europene.

Pe teren ar trebui sa fie cultivat grau ecologic, dar in prezent sunt doar buruieni. Proprietarul, un cetatean german, ia in fiecare an zeci de mii de euro subventie, insa e clar ca de ani de zile nu s-a mai atins de acest pamant.

Pentru 200 de hectare si zero munca, neamtul nostru, plecat oricum de mult din Romania, incaseaza cel putin 32.000 de euro anual. Oficialii nostri l-au crezut pe cuvant ca este pus pe treaba si nu s-au mai ostenit sa vada daca in lanul lui creste grau sau se inalta mandre buruienile.

Incercam sa obtinem un punct de vedere de la responsabilii in domeni, mai ales ca la Brasov exista un departament intitulat "Directia control pe teren".

"Nu mai puneti presiune pe colegii mei ca ei au de lucru", a raspuns Calin Achim, directorul APIA Brasov.

De la Bucuresti, seful APIA pe toata tara are o explicatie dezarmanta. ''Este o moda europeana si ea se practica inclusiv la terenuri”, spune Florin Faur, directorul general al APIA.

In Romania sunt verificate aleatoriu doar 7% dintre terenurile pentru care statul da bani. Sanse mari, asadar, ca hotul neprins sa scape negustor cinstit.

Asadar nu avem de unde sa stim care este dimensiunea dezastrului, cat de mari sunt fraudele si neregulile. Clar este doar ca anul trecut Departamentul de Lupta Antifrauda a constat nereguli in 6 judete privind acordarea subventiilor europene.

''Exista un risc major, acela de a considera aceste probleme ca fiind sistemice si riscul de a suspenda platile directe”, explica Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Suspendarea platilor directe ar duce practic in faliment milioane de fermieri cinstiti, iar economia romaneasca ar avea de suferit.