Necuvantatoare de care putini stiu pot aduce bani frumosi fermierilor: 240 euro pe hectar VIDEO
Pentru fluturi albastri si gaste cu gat rosu agricultorii primesc de la Uniunea Europeana cate 240 de euro pe hectar, cu anumite conditii. Sunt obligati sa protezeje aceste specii, sa le asigure hrana naturala si timp de cinci ani sa nu foloseasca ingrasaminte chimice.
Gastele cu gat rosu reprezinta una dintre cele mai rare specii de gaste salbatice din intreaga lume. Ajung la noi din Siberia, la sfarsitul lunii octombrie si raman cinci luni. In judetul Constanta, strabat 22 de localitati.
Gasca cu gat rosu a fost vazuta ultima data pe aceasta parcela din Cogealac in urma cu 18 ani. Totusi ornitologii spun ca zona face parte din traseul obisnuit al pasarii, asa ca agricultorul poate primi subventia
de la APIA.
Fermierii din aceste zone pot cere subventia de 240 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Timp de cinci ani, trebuie sa indeplineasca insa niste conditii foarte clare: nu au voie sa foloseasca ingrasaminte chimice sau sperietori, apoi sunt obligati sa planteze pe acelasi teren si porumb, hrana preferata a gastelor cu gat rosu. Dumitru Funda este agricultor si a cerut o subventie pentru 30 de hectare, adica peste 7000 de euro. Acum, parca toti din comuna vad pe terenul lor gaste cu gat rosu.
"Am vazut gasca cu gat rosu, am vazut-o cum mananca porumbul de pe stiulete fara sa deranjeze coceanul. Cred ca erau vreo 50 pe putin. Mancau, plecau, in urma lor nu mai puteai sa culegi nimic", povesteste Dumitru Funda, fermier.
Si o specie rara de fluture albastru - Maculinea -, care ajunge pe pajistile fermierilor, poate deveni o sursa de venit. In judetul Cluj, in sapte comune, insecta rara se hraneste cu polenul florilor de camp. Fluturele ii aduce unui fermier clujean 240 de euro pe hectar, iar pentru acesti bani trebuie doar sa coseasca pasunea dupa 25 august.
Ioan Iurascu are sase hectare de teren in zona. Pana acum n-a vazut fluturii albastrii, foarte rari, dar ce conteaza daca banii ii vin dintr-o bataie delicata de aripa. "Nu ne strica niste bani din isprava asta. Am auzit si eu ca nu trebuie sa faci mare lucru pentru treaba asta", spune fermierul.
"Pana acum s-au depus peste 100 de cereri si eu cred ca numarul lor va creste", afirma Gheorghe Stefan, directorul APIA Cluj.
Pana pe 15 mai, agricultorii pot depune aceste cereri la centrele APIA din tara.