Comisia de reglementare a tranzactiilor cu contracte futures, CFTC, a actionat RBC intr-o instanta civila si sustine ca un grup mic de angajati "seniori" ai bancii au organizat o schema de "wash trading", coordonand achizitii si vanzari simultane ale unor instrumente financiare prin subsidiare ale grupului, fara a-si asuma expunerea pe piata.

Totodata, CFTC acuza RBC ca, prin subsidiarele sale, a cumparat si vandut simultan actiuni la companii americane si canadiene si a efectuat pariuri contradictorii pe contracte futures care vizau aceleasi actiuni, cu scopul de a obtine credite fiscale de la guvernul canadian cu o expunere reala cat mai redusa.

Agentia de stat nu a precizat sumele obtinute ilicit de banca.

Autoritatea noteaza ca frauda s-a derulat "cel putin" in perioada 2007 - 2010 si a presupus tranzactii de sute de milioane de dolari.

CFTC a acuzat de asemenea RBC ca a ascuns schema si a transmis rapoarte false catre institutiile de reglementare, inclusiv CME Group, unul dintre cei mai mari operatori de platforme de tranzactii cu derivate financiare.

Reprezentantii RBC au calificat acuzatiile drept absurde si au aratat ca CFTC si operatorii bursieri au monitorizat si analizat tranzactiile vizate.

Purtatorul de cuvant al RBC, Elisa Barsotti, a afirmat ca institutia nu a luat nicio masura fata de vreun angajat in urma acuzatiilor aduse de autoritati, deoarece considera ca acuzatiile sunt nefondate.