Mai multe state UE sustin infiintarea unui fond european pentru lichidarea institutiilor financiare cu operatiuni internationale, a declarat Victor Constancio, membru in conducerea Bancii Centrale Europeane (BCE).

Banca Centrala Europeana (BCE) sprijina un fond la nivel UE, la alternativa infiintarii unor fonduri nationale. "Ar deconecta mai mult bancile de situatia guvernelor", a spus Constancio, fara sa ofere detalii despre tarile care sustin infiintarea fondului european.

Unii lideri europeni considera insa ca ar fi dificila infiintarea unui fond comun in contextul instabilitatii economice din UE.

Comisia Europeana urmeaza sa propuna o noua reglementare pentru sectorul bancar inaintea reuniunii G20 programata pentru iunie. UE intentioneaza sa includa intre planurile luate in calcul pentru salvarea institutiilor de credit si optiunea ca actionarii si creditorii unei banci sa plateasca, si nu contribuabilii, daca aceasta se prabuseste.

Ministrii de Finante au discutat si o propunere la nivel european care ar impune emitentilor sa schimbe regulat agentiile de rating la care apeleaza. O alta varianta luata in calcul ar fi obligarea emitentilor sa foloseasca serviciile mai multor agentii.

Falimentul Lehman Brothers a declansat criza financiara mondiala din 2008

Falimentul bancii americane Lehman Brothers, declarat pe 15 septembrie 2008, cel mai mare din istoria Statelor Unite, a socat o lume intreaga si a declansat criza financiara si economica, pe care o traim si in prezent.

Banca a anuntat recent ca a iesit din faliment, dupa 1.268 de zile, si ca va incepe sa ramburseze datoriile catre creditori, incepand cu 17 aprilie.

In momentul producerii falimentului, eveniment care a zguduit din temelii sistemul financiar global si l-a adus in pragul colapsului, Lehman Brothers avea active in valoare de 639 de miliarde de dolari, de sase ori mai mult decat orice alta companie americana care s-a prabusit de-a lungul istoriei.