"O noua taiere de 25 puncte de baza (0,25 puncte procentuale - n.r.) pare acum probabila (...) Principala tema a comunicatului de presa (in care BNR anunta decizia de joi - n.r.) o reprezinta tensiunile de pe pietele locale ale bancilor mama care opereaza prin subsidiare in Romania, sugerand ca banca centrala ar putea lua masuri pentru stimularea creditarii, compensand pentru mediul extern dificil", se spune intr-o analiza a ING.

ING considera ca efectuarea de noi reduceri ale dobanzii cheie dincolo de 5% par putin probabile, insa nu pot fi excluse.
Expertii bancii britanice Barclays se asteapta de asemenea ca BNR sa reduca inca odata dobanda de politica monetara, la sedinta de la inceputul lunii mai, pentru ultima data in acest ciclu de ajustare.

Scaderea dobanzii cheie cu inca 0,25 puncte in mai este asteptata si de analistii Raiffeisen intr-o nota recenta, cu conditia ca situatia de pe pietele externe sa nu se deterioreze semnificativ.

De asemenea, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) indica un nivel de 5% al dobanzii pentru finele acestui an.

Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, in linie cu asteptarile analistilor, si sa mentina cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci.

Banca centrala a redus dobanda cheie cu un punct procentual la cele patru sedinte CA care au avut loc in perioada noiembrie 2011 - martie 2012, iar rata este acum la un minim istoric.

Rata inflatiei a cazut la minime istorice din toamna anului trecut, dupa disparitia efectului de baza al majorarii TVA de la 19% la 24% in iulie 2010.

In aceste conditii, banca centrala a inceput in Luna noiembrie un ciclu de reducere a ratei dobanzii de politica monetara si de adecvare corespunzatoare a conditiilor lichiditatii.

Pe de alta parte, tensiunile si incertitudinile asociate crizei datoriilor suverane la nivel european s-au resimtit si pe piata bancara romaneasca, trecand, potrivit analistilor, in centrul atentiei BNR.