Ce tari vor avea cele mai mari costuri cu recapitalizarea bancilor
Bancile din Italia, Portugalia si Spania vor suporta cele mai mari costuri prin planul de 100 de miliarde de dolari pentru recapitalizarea sistemului bancar european, informeaza Bloomberg. Institutiile de credit din Franta, Marea Britanie si Germania ar putea evita situatia de a atrage fonduri suplimentare.
Liderii europeni, care incearca sa ajunga la un acord inaintea intalnirii de astazi de la Bruxelles, ar putea forta bancile sa-si majoreze rata de adecvare a capitalului la 9% pana la sfarsitul lunii iunie, au afirmat surse apropiate situatiei, pentru Bloomberg.
UniCredit, cea mai mare banca din Italia, Banco Comercial Portugues (BCP), a doua mare banca din Portugalia, si Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), pe locul doi in Spania, sunt printre institutiile de credit despre care analistii afirma ca vor fi nevoite sa obtina cel mai mult capital suplimentar.
Bancile ar putea, insa, creste valoarea inregistrata a obligatiunilor care se tranzactioneaza peste valoarea nominala, ceea ce le-ar permite sa compenseze din costurile revizuirii in scadere a valorii obligatiunilor statelor din sudul Europei. De o astfel de situatie ar beneficia banci precum RBS, din Marea Britanie, si Deutsche Bank, din Gemania, ale caror portofolii includ mai ales obligatiuni emise de propriile guverne. Ar putea permite si bancilor franceze sa evite sa atraga capital suplimentar.
"Reevaluarea in crestere va ajuta cu siguranta bancile din Germania, Europa de Nord si Marea Britanie, in timp ce va afecta tarile de la periferie. Daca am permite bancilor sa acopere pierderile pe obligatiuni cu profiturile pe alte obligatiuni nu cred ca se vor calma pietele", a spus Christopher Wheeler, analist la divizia din Londra a bancii italiene Mediobanca.
Liderii europeni nu au dat inca detalii referitor la metodologie sau sumele pe care vor fi nevoite sa le obtina bancile, afirma Carla Antunes-Silva, analist la Credit Suisse Group Londra. Analistii estimeaza ca bancile vor fi nevoite sa obtina capital suplimentar de 90-110 miliarde de euro, in functie de reevaluarea negativa a portofoliilor de obligatiuni.
Bancile care au plasamente mai mari in obligatiuni ale Marii Britanii, Germaniei si Frantei ar putea evita sa majoreze capitalul, in timp ce institutiile de credit care au investit in obligatiuni ale Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei si Spaniei vor fi nevoite sa atraga cele mai multe fonduri, potrivit unor analisti ai JPMorgan si MF Global.
Bancile care nu pot obtine bani din sectoul privat vor fi nevoite sa accepte capital din partea guvernelor sau a Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, ajutoare care ar putea impune si limite penttru dividende si bonusuri, a declarat in octombrie presedintele CE, Jose Barroso.
Bancile, inclusiv Deutsche Bank, se opun unor noi majorari de capital, deoarece ar risca diluarea participatiilor actionarilor fara a aborda problema unui faliment al Greciei. BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, se numara printre institutiile de credit care au anuntat ca pot intruni cerintele legate de capital fara noi fonduri.
Actiunile bancilor europene au scazut cu 29% in acest an, potrivit Indicelui Bloomberg pentru Banci si Servicii Financiare din Europa, care include 42 de cotatii. UniCredit s-a prabusit cu 42%, Banco Comercial Portugues cu 69%, iar BBVA cu 15%.
UniCredit ar putea avea nevoie de 9,4 miliarde de euro, iar Intesa SanPaolo, a doua mare banca din Italia, de 950 de milioane de euro, potrivit unei analize JPMorgan. Banca Monte dei Paschi di Siena ar putea necesita fonduri de 4 miliarde de euro, potrivit MF Global.
In Portugalia, Banco Espirito Santo ar putea avea un necesar de 3,4 miliarde de euro, iar Banco Comercial Portugues de 3,9 miliarde de euro, noteaza analistii MF Global.
Pentru cele mai mari doua banci din Spania, Banco Santander si BBVA, capitalul suplimentar s-ar putea ridica la cate 3,1 miliarde de euro, la 2,8 miliarde de euro pentru Banco Popular, la 2 miliarde de euro pentru Banco Sabadell si la 914 milioane de euro pentru Bankiter, se arata in analiza JPMorgan.
"Sumele de care discutam sunt acceptabile in tari precum Germania si Franta. Sunt prea mari in tari ca Portugalia si Grecia. Asa ca semnele de intrebare legate de aceste doua state raman. Marea intrebare este in privinta Italiei: «Pot sa atraga fondurile necesare?»", a declarat Simon Maughan, analist la MF Global, pentru postul de radio al Bloomberg.
Estimarile MF Global si JPMorgan presupun ca bancile sa-si inregistreze in totalitate la valoarea de piata portofoliile de obligatiuni ale statelor din Europa de Sud.
Societe Generale ar putea fi singura banca franceza care ar avea nevoie de capital suplimentar, de 3,9 miliarde de euro, potrivit JPMorgan. Dintre bancile germane, Deutsche Bank ar avea un deficit de 2,2 miliarde de euro, iar Commerzbank de 845 milioane de euro.
Bancile care nu ar avea deficite mari de capital ar putea incerca sa-si imbunatateasca rata adecvarii capitalului pana in iunie mai degraba prin reducerea portofoliului de active decat prin atragerea de capital privat, potrivit analistului RBS Alberto Gallo.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: