Comisia Europeana propune statelor membre recapitalizarea coordonata a bancilor
Comisia Europeana (CE) a propus astazi recapitalizarea coordonata a bancilor. Liderii europeni continua discutiile privind reevaluarea rezervelor de capital necesare institutiilor financiare care resimt presiuni din cauza crizei datoriilor de stat, informeaza Reuters.
"Propunem statelor membre sa ia masuri coordonate de recapitalizare a bancilor, pentru a scapa astfel de activele toxice din sistem", a spus presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu transmis pe YouTube.
Aceasta este cea mai explicita declaratie facuta de un oficial european la nivel inalt privind masurile coordonate necesare pentru a redobandi increderea investitorilor in sectorul bancar european, afectat tot mai mult de perceptia unei expuneri excesive la criza datoriilor de stat.
Bursele europene si-au extins cresterile dupa aparitia comentariilor lui Barroso.
Liderii europeni nu au luat inca nicio decizie finala, iar discutiile continua pentru a se determina structura unei actiuni coordonate.
Autoritatea Bancara Europeana (EBA), care va incheia joi o sedinta de doua zile, a anuntat ca analizeaza rezistenta rezervelor de capital ale bancilor in contextul "situatiei actuale".
"EBA evalueaza pozitiile de capital ale bancilor", a aratat EBA intr-un comunicat.
Multe banci resimt presiuni semnificative pe pietele de credit din cauza temerilor privind expunerea pe datorii de stat din Grecia si alte tari de la "periferia" zonei euro.
Belgia incearca astazi sa convinga detinatorii de depozite la banca franco-belgiana, Dexia, ca banii lor sunt in siguranta. Guvernele din Franta si Belgia au anuntat in ultimele zile masuri de salvare de la faliment a Dexia, prima mare banca europeana care are nevoie de interventia statului in urma crizei datoriilor de stat.
EBA pregateste conditiile tehnice in care va avea loc recapitalizarea coordonata, identificand mai intai bancile care au nevoie de bani.
Oficiali din sectorul bancar si surse din pietele financiare sustin ca principala problema ar fi ca liderii europeni sa "gaseasca" destul de urgent o suma de bani suficient de mare pentru a impiedica riscurile de contagiune generate de criza din Grecia si, mai recent, de furtuna care a cuprins Dexia.
"Zona euro stie ce trebuie sa faca si ar trebui sa inceapa odata sa actioneze", a aratat o sursa oficiala din industria bancara britanica.
EBA a aratat ca nu a anuntat o noua runda de teste de stres in sistemul bancar si ca nu exista actualizari ale cifrelor privind datoriile de stat si alte surse de expunere a bancilor, publicate odata cu rezultatele testelor de stres din acest an, incheiate in iulie, in cadrul carora au fost evaluate 91 de banci europene.
Testele au aratat ca numai opt banci au nevoie de recapitalizare, iar suma totala necesara este de 2,5 miliarde euro, in timp ce Fondul Monetar International considera ca institutiile de credit din zona euro au nevoie de 200 miliarde euro pentru a depasi criza.
Consiliul European de Risc Sistemic a cerut EBA in luna septembrie sa "coordoneze eforturile de consolidare a capitalului bancilor".
Autoritatea Bancara este criticata dur dupa ce presedintele institutiei, Andrea Enria, a admis marti ca testele de stres din acest an nu au reusit sa dea incredere investitorilor. Dexia a trecut fara probleme testele, fiind prezentata in iulie ca una dintre cele mai solide banci europene.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: